< Terug naar vorige pagina

Project

Samenwerking in getolkte kinderverhoren

Getolkte ondervragingen van minderjarigen is een domein dat nog sterk ondervertegenwoordigd is in wetenschappelijk onderzoek. De graad van traumatisering in deze setting is meestal hoog tot zeer hoog en onze wereld is meer en meer geglobaliseerd. In Co-Minor II zal het onderzoeksteam daarom via focusgesprekken alle betrokkenen in getolkte verhoren van minderjarigen horen, en ook kinderen (in experimentele settings) bevragen.

Aan de hand van de resultaten zullen de projectpartners eerst toolkits samenstellen: een eerste om na te gaan welke professionals baat hebben bij een gezamenlijke opleiding, een tweede om te polsen wat de kennis en ervaring van deze professionals reeds is. Vervolgens zal een gezamenlijke opleidingsmodule uitgewerkt worden voor de verschillende professionals alsook opleidingsmateriaal om de gezamenlijke opleiding van juridische actoren, tolken, psychologen en maatschappelijk assistenten mogelijk te maken. De module en het materiaal worden uitgebreid getest, waarna de uiteindelijke modules en bijbehorend materiaal worden verzameld in een handboek.

Ten slotte zal disseminatie ook nog voorzien worden via een instructievideo voor de professionele stakeholders betrokken bij getolkte kinderverhoren. Voor de minderjarigen zelf zal er een animatiefilm worden gemaakt waarin hen wordt getoond dat een andere taal geen barrière hoeft te zijn om hun verhaal te kunnen doen.

Datum:1 sep 2016 →  31 aug 2018
Trefwoorden:Interpreting, interview, joint training, focus groups, minors, legal settings, interdisciplinarity, awareness raising
Disciplines:Literatuurwetenschappen, Theorie en methodologie van de talenstudies, Rechten, Onderwijssystemen, Ontwikkelingspsychologie en veroudering