< Terug naar vorige pagina

Project

Therapeutische aflevering van exosoom-microRNAs in pediatrisch rhabdomyosarcoom

Rabdomyosarcoom (RMS) is het meest voorkomende wekedelensarcoom bij pediatrische patiënten, en fusie-negatief RMS (FN-RMS) is het meest voorkomende subtype. De huidige muizenmodellen slagen er niet in de kenmerken te recapituleren die bij patiënten zijn waargenomen. Tegelijkertijd, de momenteel gebruikte therapieën slecht tumorspecifiek en slagen ze er niet in om de moleculaire machinerie aan te pakken die ten grondslag ligt aan de tumorigeniciteit en ongecontroleerde proliferatie van RMS.

In dit doctoraatswerk, hebben we eerst een nieuw genetisch gemanipuleerd muizenmodel van FN-RMS ontwikkeld. Dit model toonde metastatische capaciteiten en kan dus worden gebruikt om effectievere behandelingen te ontwikkelen bij FN-RMS-patiënten met een hoog risico. Zowel op histologisch als moleculair niveau bleken de tumoren die zich in het muizenmodel ontwikkelden vergelijkbaar te zijn met de tumoren die bij patiënten werden waargenomen. Vervolgens voerden we RNAseq uit op de cellijnen verkregen uit het muizenmodel van FN-RMS en behandelden we het gebruik van een eerder geïdentificeerde promyogene microRNA-cocktail bij het herstellen van de myogene neiging van FN-RMS. Ten slotte hebben we ons gericht op het beoordelen van de effecten van oncosuppressor-miRNA's in RMS door een selectie van miRNA's te identificeren die slecht aanwezig zijn in monsters van patiënten met de diagnose RMS.

Samen hebben onze gegevens een nieuw model voor FN-RMS tot stand gebracht dat kan worden gebruikt om de ontwikkeling van de tumor bij patiënten met een hoog risico te onderzoeken, en we waren in staat om het gebruik van promyogene miRNA's of oncosuppressor-miRNA's in de tumor aan te pakken.

Datum:5 sep 2016 →  29 nov 2021
Trefwoorden:Pediatric oncology, Exosome therapy
Disciplines:Morfologische wetenschappen, Oncologie, Pediatrie en neonatologie, Verpleegkunde, Orthopedie
Project type:PhD project