< Terug naar vorige pagina

Project

Aandeelhoudersbescherming bij uitgifte van aandelen: het kapitaalmodel versus het contractueel model

Als een vennootschap nieuw aandelen uitgeeft om kapitaal op te halen kunnen er zich verschillende belangenconflicten voordoen tussen het management of de controlerende aandeelhouder aan één kant, en de minderheidsaandeelhouders aan de andere kant. Het vennootschapsrecht moet hier een evenwicht hanteren tussen de bescherming van aandeelhouders tegen deze belangenconflicten en tegelijkertijd het behouden van voldoende flexibiliteit voor vennootschappen om kapitaal op te halen.

In de heersende benadering in de Europese Unie worden aandeelhoduders beschermd bij de uitgifte van aandelen door regels rond het wettelijk kapitaal: de rechten van aandeelhouders worden toegewezen op basis van (hoofdzakelijk dwingende) wettelijke regels en bescherming tegen verwatering wordt geboden door het voorkeurrecht (het "kapitaalmodel"). De Verenigde Staten daarentegen hebben al geruime tijd het wettelijk kapitaal afgeschaft. Zij laten toe dat de rechten van aandeelhouders contractueel worden toegewezen en aandeelhouders worden beschermd door de fiduciaire verplichtingen van bestuurders (het "contractueel model"). Echter, er is een trend in enkele Europese landen om elementen van het contractueel model te incorporeren in hun rechtssysteem, wat leidt tot een hybride model.

Deze verschillende benaderingen van aandeelhoudersbescherming zijn nog niet het voorwerp geweest van fundamenteel rechtsvergelijkend en evaluatief onderzoek. Dit onderzoek wil deze leemte opvullen, door gebruik te maken van de methode van rechtseconomie en rechtsvergelijking ("comparative law and economics"). Het onderzoek vergelijkt de verschillende benaderingen van aandeelhoudersbescherming en analyseert hun voor- en nadelen, rekening houdend met de context van de verschillende juridische regimes. Op deze manier poogt het onderzoek om bij te dragen aan het debat over het wettelijk kapitaal en zijn alternatieven.

 

Datum:1 sep 2016 →  20 dec 2021
Trefwoorden:Company law, Corporate law, Law and economics, Shareholder protection, Legal capital, Comparative law
Disciplines:Rechten, Andere rechten en juridische studies
Project type:PhD project