Onderzoeker
David Van Der Veken
- Trefwoorden:Toegepaste biologische wetenschappen
- Disciplines:Algemene en logistieke diensten, Sociale wetenschappen, Landbouwwetenschappen, diergeneeskunde en levensmiddelenwetenschappen, Humane wetenschappen en de kunsten
Affiliaties
- Industriële Microbiologie (Onderzoeksgroep)
Lid
Vanaf1 okt 2017 → Heden - Toegepaste Biologische Wetenschappen (Departement)
Lid
Vanaf1 jan 2021 → 31 mrt 2022 - Toegepaste Biologische Wetenschappen (Departement)
Lid
Vanaf1 jan 2019 → 30 apr 2021 - Toegepaste Biologische Wetenschappen (Departement)
Lid
Vanaf1 okt 2017 → 31 mrt 2022 - Faculteit van de Wetenschappen (Faculteit)
Lid
Vanaf27 sep 2017 → 21 apr 2023 - Faculteit van de Wetenschappen (Faculteit)
Lid
Vanaf13 okt 2014 → 6 jul 2017
Publicaties
1 - 9 van 9
- Exploring the ecological functioning of an anticlostridial Mammaliicoccus sciuri strain in view of its application as a meat starter culture(2023)
Auteurs: David van der Veken, Frédéric Leroy
Aantal pagina's: 331 - Assessing levels of traditionality and naturalness depicted on labels of fermented meat products in the retail(2021)
Auteurs: Christina Charmpi, Thomas Vervaet, Emiel Niels Van Reckem, Wim Jan L Geeraerts, David van der Veken, Wouter Ryckbosch, Frédéric Leroy, Malaika Brengman
- High-throughput amplicon sequencing to assess the impact of processing factors on the development of microbial communities during spontaneous meat fermentation(2021)
Auteurs: Emiel Niels Van Reckem, Ewout Simon P Claeys, Christina Charmpi, Ana Sosa Fajardo, David van der Veken, Dominique Maes, Stefan Weckx, Luc De Vuyst, Frédéric Leroy
- The Use of Less Conventional Meats or Meat with High pH Can Lead to the Growth of Undesirable Microorganisms during Natural Meat Fermentation(2020)
Auteurs: Christina Charmpi, Emiel Niels Van Reckem, Nikoleta Sameli, David van der Veken, Luc De Vuyst, Frédéric Leroy
- Application of a high-throughput amplicon sequencing method to chart the bacterial communities that are associated with European fermented meats from different origins(2020)
Auteurs: Emiel Niels Van Reckem, Christina Charmpi, David van der Veken, Wim Borremans, Luc De Vuyst, Stefan Weckx, Frédéric Leroy
- Exploring the ambiguous status of coagulase‐negative staphylococci in the biosafety of fermented meats(2020)
Auteurs: David van der Veken, Rafik Benhachemi, Christina Charmpi, Lore Ockerman, Marijke Poortmans, Emiel Niels Van Reckem, Chris Michiels, Frédéric Leroy
- Exploring the link between the geographical origin of European fermented foods and the diversity of their bacterial communities: the case of fermented meat(2019)
Auteurs: Emiel Niels Van Reckem, Wim Jan L Geeraerts, Christina Charmpi, David van der Veken, Luc De Vuyst, Frédéric Leroy
Pagina's: 1-11 - Fungal-bacterial networks in the populus rhizobiome are impacted by soil properties and host genotype(2019)
Auteurs: Emiel Niels Van Reckem, Wim Jan L Geeraerts, Christina Charmpi, David van der Veken, Luc De Vuyst
Pagina's: 1-21 - The interior surfaces of wooden barrels are an additional microbial inoculation source for lambic beer production.(2019)
Auteurs: Jonas De Roos, David van der Veken, Luc De Vuyst