< Terug naar vorige pagina

Project

Breaktrough Improvement collaborative voor de zorg aan colorectale kankerpatiënten. (BIC4CRC)

Colorectale kanker of dikkedarmkanker is de meest voorkomende kanker in Europa. Ongeveer één op 20 mannen en ongeveer één op 35 vrouwen krijgt ooit deze aandoening. In Vlaanderen was er in 2014 een toename in de detectie van colarectale kankervan 21% ten opzichte van 2013 dankzij het Vlaams bevolkingsonderzoek. Hierdoor wordt colorectale kanker bij 55- tot 74 jarigen in een vroeger stadium gedetecteerd, wat een betere prognosé voor de patiënt met zich meebrengt. Colorectale chirurgie is één van de belangrijkste behandelingen in dit stadium, maar is tevens omvangrijk, complex en kent een hoge graad van complicatie. Daarom werd de voorbije jaren de perioperatieve zorg voor deze patiënten meer en meer gestandardiseerd, onder andere met de zogenaamde "Enhanced Recovery After Surgery" (ERAS)-programma's. Het doel van deze kwaliteitsprogramma's is het optimaliseren van de interventies gedurende de perioperatieve zorg en het reduceren van de postoperatieve complicaties.Desondanks groeiende evidentie van de effectiviteit, blijkt dat in de praktijk het naleven van deze guidelines moeilijk blijft.

Een recente review toonde bovendien een grote variatie aan tussen de zorgprocessen voor colorectale chirurgie. Daarom werd er een standaard aanpak ontwikkeld voor deze patiënten. Dit evidence-based modeltraject vormt een goede basis voor lokale teams die de zorg voor colorectale chirurgie willen verbeteren. Daarnaast voerde de European Pathway Association (E-P-A) een internationale multicenter studie uit in 12 ziekenhuizen, verspreid over 4 landen (België, Nederland, Duitsland en Frankrijk). Een intern rapport hiervan toont aan dat slechts 44% van de ERAS-richtlijnen gevolgd worden in de ziekenhuizen, wat negatieve gevolgen heeft voor de kwaliteit van de zorg. Een methode om dergelijke programma's succesvol te implementeren en de zorg stap voor stap te verbeteren, is via de Breaktrough Improvement Collaborative (BIC) methode. Verbeteracties initiëren gebeurt best wanneer de huidige zorg in kaart wordt gebracht, wanneer barrières en faciliterende factoren geïdentificeerd worden en als je met deze informatie, als groep ziekenhuizen, samen het leertraject ingaat. Via de BIC methode kan een groep ziekenhuizen ondersteund worden om samen te streven naar centers of excellence. Recent onderzoek heeft reeds aangetoond wat mogelijke barrières en faciliterende factoren kunnen zijn bij de implementatie van ERAS richtlijnen.

Mogelijke faciliterende factoren zijn:

  • de aanwezigheid van voorgaande kennis over ERAS binnen het ziekenhuis
  • goede samenhang tussen de leden van het team
  • bottum up approach
  • een ERAS coördinator
  • continu meten van performantie

Mogelijke barrières zijn:

  • weerstand van bepaalde personen binnen het team
  • beperkte middelen,
  • patiënten-karakteristieken (zoals comorbiditeiten, complexe operaties, maar ook onrealistische verwachtingen van de patiënt omwille van slechte informatieverstrekking)

Het doel is op basis van deze evidentie; en met de reeds gekende barrières, facilitatoren en ervaringen binnen de ziekenhuizen; een succesvolle en duurzame implementatie van de richtlijnen te faciliteren.

Datum:1 nov 2017 →  30 apr 2020
Trefwoorden:Breaktrough Improvement collaborative, colorectale kanker
Disciplines:Morfologische wetenschappen, Oncologie