< Terug naar vorige pagina

Project

Werkterrein school- en educatieve psychologie.

In onze samenleving zijn grote veranderen gaande die verband houden met een groeiende globalisatie en (culturele) diversiteit, en een toename in gebruik van internet en sociale media (vooral onder kinderen en jongeren). Daarnaast is er ook een groeiende vraag naar geestelijke gezondsheidszorg. Deze veranderingen gaan samen met veranderingen in de organisatie van schoolpsychologische hulpverlening zoals vastgelegd in Integrale Jeugdhulp 2015, M-decreet 2015, ontwerpdecreet leerlingenbegeleiding 2017;  Kaleido-Ostbelgien 2014, M-Dekret 2014. Om de belangen van school psychologen te kunnen behartigen is het belangrijk om te weten wie schoolpsychologische hulp verlenen, hoe men dat doet en welke knelpunten men daarbij ervaart. Dit nationale onderzoek wil deze zaken in kaart brengen, voortbouwend op eerder werk geinitieerd door de Psychologencommissie (Hansez et al., 2008).

Het onderzoek richt zich op psychologen werkzaam op het werkterrein van de school- en educatieve psychologie en onderzoekt 1) demografische kenmerken van de psychologen en kenmerken van de werksettings, 2) professionele rollen en handelingen, 3) competentiebeleving, noden en uitdagingen, en 4) initiatieven tot navorming en verdere professionalisering. Het onderzoek wil verbanden leggen tussen 1 en 4 om zo inzicht te verkrijgen in de sterkten en zwakten binnen het werkveld. De resultaten zullen gecommuniceerd worden naar belanghebbenden met als doel een betere ondersteuning van de praktiserende psychologen in het werkveld in de verschillende gewesten en gemeenschappen in Belgie.

www.ppatworkinbelgium.be

Datum:1 feb 2018 →  31 jan 2019
Trefwoorden:school, educatieve psychologie
Disciplines:Onderwijscurriculum, Onderwijssystemen, Algemene pedagogische en onderwijswetenschappen, Specialistische studies in het onderwijs, Andere pedagogische en onderwijswetenschappen