< Terug naar vorige pagina

Project

Filippijnen op het kruispunt: studie van de internationale aanwezigheid in het Filippijnse literaire veld in het Spaans tussen 1872 en 1945.

De Filippijnen, het enige land in Azië met een grote culturele productie in het Spaans, is een kruispunt tussen routes tussen Azië en de Spaanstalige wereld. Deze strategische positie heeft twee gevolgen gehad: (1) de multiculturele samenstelling van zijn culturele productie, (2) dat het land als eigen plek is overschaduwd, om een doorvoerpunt in de internationale betrekkingen te zijn. Door de Filippijnse productie te vergeten, hebben Spaanse studies een ontbrekende schakel achtergelaten die kan bijdragen aan de verklaring van het fenomeen van Hispanismo na 1898, en om de stappen te volgen van culturele actoren en bemiddelaars in de Spaanssprekende wereld na het verlies van de koloniën, aan het begin van het nieuwe regime. Dit onderzoek heeft tot doel (1) het literaire veld van de Filippijnen onderkennen tussen 1872 en 1946 met speciale nadruk op de aanwezigheid van internationale geo-culturele gebieden daarin (2) om de Filippijnse Studies in een bredere interregionale context van Latijns-Amerikaans studies en Aziatische studies te plaatsen. Dit moet gebeuren met behulp van digitale methodologie, waarmee een grote hoeveelheid gegevens kan worden bekeken, om het literaire veld beschreven door Pierre Bourdieu, met de internationale implicaties die Pascale Casanova heeft gesuggereerd. Op deze manier zullen we ook een traditionele kloof overbruggen tussen digitale methodologieën en kritisch toegepast onderzoek. De verwachte resultaten zijn: een database van culturele actoren in de Filippijnse context, drie artikelen die in academisch tijdschriften worden gepubliceerd, een internationale conferentie die aan de Universiteit van Antwerpen wordt gehouden, en een reeks gedigitaliseerde tijdschriften en kranten die aan de repository gemaakt door een door VLIR-UOS gefinancierd project moeten worden. Dit project moet ook de basis leggen voor toekomstige samenwerkingen met andere groepen die de circulatie van cultuur in de Spaanssprekende wereld en Azië tussen het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw studie.
Datum:1 apr 2018 →  31 mrt 2019
Trefwoorden:DIGITALE MENSWETENSCHAPPEN, FILIPPIJN LITERATUUR, HISPANIC-AZIATISCHE STUDIES
Disciplines:Geschiedenis, Talen, Literatuurwetenschappen, Theorie en methodologie van de talenstudies, Theorie en methodologie van de linguïstiek, Theorie en methodologie van de literatuurwetenschappen, Andere linguïstiek en literatuurwetenschappen