< Terug naar vorige pagina

Project

De co-pathogenese van ernstige influenza infecties en invasieve pulmonale aspergillose.

Evidentie van de laatste decennia ondersteunt de rol van ernstige influenza als risicofactor voor invasieve pulmonale aspergillose (IPA) op intensieve zorgen (IZ). Gelijkaardig aan de influenza-setting werden invasieve schimmelinfecties geobserveerd bij kritiek zieke COVID-19 patiënten, hoewel minder frequent en met meer debat rond de klinische relevantie van de diagnose. We bestudeerden daarom IPA bij IZ-patiënten met ernstige viraal-geïnduceerd respiratoir falen, om de bestaande evidentie dat viraal-geassocieerde pulmonale aspergillose (VAPA) toebehoort tot de groep met hoog risico op IPA ontwikkeling te versterken.  

Onze prospectieve antifungale profylaxiestudie valideerde het frequent optreden van influenza-geassocieerde pulmonale aspergillose bij kritiek zieke influenza patiënten. Bovendien identificeerde de vroegtijdige diagnostische evaluatie dat IAPA heel snel na of bij IZ opname optreedt, wat pleit tegen een universele antifungale profylaxie aanpak. 

Dankzij ons histopathologisch VAPA onderzoek konden we weefsel-gebonden bewijs van invasieve fungale ziekte even frequent en gelijkaardig in patroon terugvinden in kritiek zieke influenza en COVID-19 patiënten, wat de invasieve natuur van IPA in beide virale contexten ondersteunt. 

In het laatste hoofdstuk richtten we onze aandacht op COVID-19 gastheer immuunreacties, waarbij we een multi-omics benadering gebruikten om ernst van COVID-19 ziekte te bestuderen. Een duidelijke, ongebalanceerde, myeloïd-gedreven immuunpathologie werd weerhouden in patiënten opgenomen op IZ. Gelijkaardige analyses met oog op het ontrafelen van gastheer-pathogeen interacties in de context van COVID-19 geassocieerde pulmonale aspergillose (en breder: VAPA) zijn nu gerechtvaardigd. 

Algemeen gesteld vormen de gepresenteerde data een sterk argument voor belang van diagnostisch bewustzijn van IPA bij kritiek zieke influenza- en COVID-19-patiënten, met de noodzaak om gedifferentieerde management benaderingen, waaronder gerichte of universele profylaxe, verder te bestuderen. Hoge resolutie multi-omics-analyses zijn nodig om de pathofysiologie van VAPA verder te ontrafelen.

Datum:1 okt 2017 →  30 sep 2022
Trefwoorden:Invasive Pulmonary Aspergillosis, Influenza, Intensive Care, COVID-19
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Andere gezondheidswetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen, Virologie, Mycologie
Project type:PhD project