< Terug naar vorige pagina

Project

The trade-off between inventories, lead time and capacity: application to vaccine supply chain design.

Dit doctoraal proefschrift draagt bij tot het modelleren en het meten van de operationele performantie van een supply chain die vaccins vervaardigd. Deze modellen maken deel uit van een overkoepelend onderzoek dat nieuwe vaccin supply chain ontwerpen voorstelt en die afgetoetst zijn bij de relevante stakeholders. We demonstreren het overkoepelend onderzoek waarbinnen het modelleerwerk van dit doctoraal proefschrift beschouwd wordt. Dit overkoepelend onderzoek omvat een vijfstappenmethode om nieuwe (vaccin) supply chain ontwerpen te ontwikkelen en te evalueren. Volgens deze voorgestelde methode opteren we dat nieuwe vaccin supply chain ontwerpen afgetoetst worden door de relevante stakeholders van de vaccin supply chain. Zulke stakeholders zijn niet alleen belanghebbende personen of partijen die betrokken zijn bij de vaccin productie, maar ook diegenen daarbuiten zoals NGO's, overheden, de Wereldgezondheidsorganisatie en vele anderen. Dergelijke stakeholders hechten belang aan verschillende aspecten van een nieuw vaccin supply chain ontwerp en daarom classificeren wij de verschillende performantiemaatstaven waaraan zij belang kunnen hechten in drie groepen: economische, technologische en waardegedreven maatstaven. Vervolgens wordt er een gebalanceerde, diverse set van performantiestaven gekozen uit deze drie groepen zodanig dat elk supply chain ontwerp geëvalueerd kan worden volgens deze set van maatstaven. Tenslotte stellen we een methode voor om verschillende vaccin supply chain ontwerpen te vergelijken en uiteindelijk één supply chain ontwerp te kiezen als kanshebber voor implementatie.

We stellen de zogenaamde "guaranteed service approach" of de "gegarandeerde service benadering" voor als belangrijke bouwsteen om een (vaccin) supply chain netwerk te modelleren. Deze aanpak is een pragmatische manier om de veiligheidsvoorraad te minimaliseren voor een supply chain die bestaat uit meerdere echelons. We illustreren deze aanpak met een fictief voorbeeld en we benadrukken het verschil tussen de gegarandeerde service benadering met deterministische en variabele doorlooptijden. Een belangrijke assumptie voor beide gegarandeerde service benaderingen is dat de doorlooptijden capaciteitsonafhankelijk zijn. We demonstreren hoe we de doorlooptijden van de productiestappen in een supply chain netwerk, gemodelleerd met de gegarandeerde service benadering, capaciteitsafhankelijk kunnen maken. We gebruiken hiervoor benaderende wachtlijnnetwerken die veronderstellen dat de productie in loten gebeurt. Doordat we deze twee methodologieën integreren, wordt ook de veiligheidsvoorraad afhankelijk van doorlooptijddeterminanten. Vervolgens demonstreren we deze geïntegreerde methode aan de hand van een gepubliceerde dataset en tot slot passen we deze methode toe voor een vaccin supply chain. Tot slot verdiepen we ons in de kwaliteitsprocessen van een vaccin supply chain. Deze processen zijn zeer complex en hebben lange en variabele doorlooptijden. Deze lange doorlooptijden zijn een gevolg van beperkte capaciteit (mensen en apparatuur) en daarom modelleren we ook deze processen met benaderende wachtlijnnetwerken om de impact van het toevoegen van capaciteit waar te nemen.

Datum:1 okt 2013 →  23 okt 2018
Trefwoorden:Supply Chain Design
Disciplines:Toegepaste economie, Economische geschiedenis, Macro-economie en monetaire economie, Micro-economie, Toerisme
Project type:PhD project