< Terug naar vorige pagina

Project

Ontcijferen van de complexiteit van pinda-allergie: de rol van activatie- en inhibitiemechanismen bij basofielen.

Een allergische reactie op voeding kan zich klinisch presenteren als een laattijdige opstoot van atopisch eczeem maar ook als een acute levensbedreigende anafylactische reactie. Het is vooralsnog onduidelijk wat de oorzaak is van de verschillen in klinische symptomen, alle patiënten vertonen namelijk een gelijkaardig sensibilisatieprofiel. Dit wil zeggen dat zij niet onderscheiden kunnen worden aan de hand van klassieke allergietests, die enkel de aanwezigheid van specifieke IgE antilichamen in het serum aantonen. We gaan er in dit project van uit dat het verschil in klinische presentatie mogelijk berust op verschillen in vrijzetting van mediatoren (waaronder histamine) uit de basofielen/mestcellen. Eigen recent onderzoek toonde aan dat de activatie van deze cellen sterk beïnvloed wordt door inhibitiemechanismen die tot op heden onvoldoende gekend zijn. Binnen dit project zullen wij patiënten met voedselallergie (pinda en noten) met verschillende klinische symptomen bestuderen om deze mechanismen verder te ontrafelen.
Datum:1 okt 2018 →  30 sep 2020
Trefwoorden:ALLERGIE
Disciplines:Immunologie