Onderzoeker
David Laureys
- Trefwoorden:bier, levensmiddelen, kombucha, gisten, fermentatie, azijnzuurbacteriën, melkzuurbacteriën, drank
- Disciplines:Industriële microbiologie, Bioverwerking, bioproductie en bioproducten, Fermentatie
Affiliaties
- Vakgroep Biotechnologie (Departement)
Lid
Vanaf1 sep 2018 → Heden - Vakgroep Biochemie en Microbiologie (Departement)
Lid
Vanaf11 sep 2014 → 24 sep 2017
Projecten
1 - 3 of 3
- MaltLess: Grensverleggend brouwen met 100% alternatieve ruwe granenVanaf1 dec 2023 → HedenFinanciering: IWT / VLAIO - TETRA-fonds
- NABLAB: Productie van non- en laag alcoholische bieren met maltosenegatieve gisten en alternatieve granenVanaf1 dec 2021 → 30 nov 2023Financiering: IWT / VLAIO - TETRA-fonds
- Gebruik van alternatieve granen en pseudogranen voor de productie van kwaliteitsvolle, innovatieve bieren (AlterBrew)Vanaf1 okt 2019 → 31 dec 2021Financiering: IWT / VLAIO - TETRA-fonds
Publicaties
1 - 10 van 18
- Convivina is a specialised core gut symbiont of the invasive hornet Vespa velutina(2023)
Auteurs: Gowri Amanda Hettiarachchi, Margo Cnockaert, Marie Joossens, David Laureys, Jessika De Clippeleer, Nicolas J. Vereecken, Denis Michez, Guy Smagghe, Dirk de Graaf, Peter Vandamme
Pagina's: 510 - 527 - Comparison of congress mash with final 65 °C mash for wort production with unmalted barley, tritordeum, and quinoa, with or without pregelatinization and/or enzyme addition(2023)
Auteurs: Arne Demeester, David Laureys, Jeroen Baillière, Joren Huys, Pieter Vermeir, Ingrid De Leyn, Dana Vanderputten
Pagina's: 66 - 75 - The impact of 10 unmalted alternative adjuncts on wort characteristics(2023)
Auteurs: David Laureys, Jeroen Baillière, Pieter Vermeir, Dana Vanderputten, Jessika De Clippeleer
- 10 unmalted alternative cereals and pseudocereals : a comparative analysis of their characteristics relevant to the brewing process(2022)
Auteurs: Jeroen Baillière, David Laureys, Filip Van Opstaele, Gert De Rouck, Luc De Cooman, Dana Vanderputten
- Mashing with unmalted buckwheat : influence of proportion, grind size, and exogenous enzymes on small-scale lautering performance(2022)
Auteurs: Elia Myncke, David Laureys, Jeroen Baillière, Dana Vanderputten, Jessika De Clippeleer
Pagina's: 55 - 62 - Backslopping time, rinsing of the grains during backslopping, and incubation temperature influence the water kefir fermentation process(2022)
Auteurs: David Laureys, Frédéric Leroy, Peter Vandamme, Luc De Vuyst
- The type and concentration of inoculum and substrate as well as the presence of oxygen impact the water kefir fermentation process(2021)
Auteurs: David Laureys, Frédéric Leroy, Tom Hauffman, Marc Raes, Maarten Aerts, Peter Vandamme, Luc De Vuyst
- The buffer capacity and calcium concentration of water influence the microbial species diversity, grain growth, and metabolite production during water kefir fermentation(2019)
Auteurs: David Laureys, Maarten Aerts, Peter Vandamme, Luc De Vuyst
- Oxygen and diverse nutrients influence the water kefir fermentation process(2018)
Auteurs: David Laureys, Maarten Aerts, Peter Vandamme, Luc De Vuyst
Pagina's: 351 - 361 - Investigation of the instability and low water kefir grain growth during an industrial water kefir fermentation process(2017)
Auteurs: David Laureys, Amandine Van Jean, Jean Dumont, Luc De Vuyst
Pagina's: 2811 - 2819