< Terug naar vorige pagina

Project

Nieuwe Technieken voor in vivo Blaas Fysiologie in Diermodellen

Neurologische en functionele blaasstoornissen veroorzaken morbiditeit en aantasting van de levenskwaliteit. De lagere urineweg symptomen door deze stoornissen beïnvloeden tot 45,7% van de bevolking. Neurologische blaas aandoeningen als gevolg van ruggenmergletsel en multipel sclerose in sommige gevallen leiden tot levensbedreigende urologische complicaties. Functionele blaasstoornissen bij gebrek aan zenuwstelsel pathologie aanwezig met matige tot ernstige symptomen bij 34,9% van de patiënten. Evaluatie van deze aandoeningen zijn vaak uitdagend, met diverse onderzoeksmethoden ingezet, waaronder symptoom scores, blaas dagboek, uroflowmetrie en urodynamica.

Urodynamica wordt vaak gebruikt om de onderliggende (patho)fysiologie van de lagere urinewegen onderzoeken. Een routine test, filling cystometry, meet continu blaasdruk in reactie op het vullen van de blaas. Een andere test, drukstroom studie, registreert deze druk tijdens lediging en andere parameters.

Om blaasfunctie (dis) verder te verduidelijken, zijn drukmetingen gecombineerd met het meten van de elektrische spieractiviteit (elektromyografie) en x-ray blaas imaging. Dit onderzoek wordt gewoonlijk aangeduid als video urodynamica. Echter, metingen met deze methode geven alleen som van de totale blaasactiviteit, en kan differentiële bijdrage uit verschillende delen van de blaas onderscheiden.

 

Twee verschillende sensoren worden gebruikt om de blaas in dit project onderzoeken. Een miniatuur sensor in de vorm van een pil, die via minimaal invasieve endoscopie (cystoscopie) kan worden geïmplanteerd ontwikkeld. Deze sensor maakt ambulante bewaking zonder chirurgische implantatie. Het nieuwste ontwerp van deze sensor draadloze communicatiesysteem aandrijven en dus de componenten op de pil en daarmee de grootte verminderen voorzien.

De tweede sensor een accelerometer in verpakkingen biocompatibel implanteerbaar in de blaas submucosa. Deze sensor is met succes gebruikt om versnellingssignalen van het hart te verkrijgen. Daarom verwachten we dat de toepassing van deze sensor in de blaas zal mechanische inzicht geven in blaaswand beweging met 3 dimensionale data.

Een geschikte diermodel voor het testen van deze micro-elektronische sensoren moeten nauw lijken op de menselijke lagere urinewegen. Göttingen minipigs zijn speciaal gefokt en op grote schaal gebruikt in het onderzoek. Mictievolume van deze dieren sterk lijken op humane gegevens. Het doel van dit onderzoek is om de toepassing van de draadloze druksensor en versnellingssensor in diermodellen van normale fysiologie en pathologische omstandigheden te bestuderen.

Datum:8 jul 2015 →  26 mrt 2020
Trefwoorden:bladder
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen
Project type:PhD project