< Terug naar vorige pagina

Project

Mechanische Weefelbelasting voor Musculoskeletale Regeneratieve Geneeskunde

Verschillende onderzoekgroepen binnen KU Leuven onderzoeken de homeostase, degeneratie en adaptatie van musculoskeletale weefsels om het herstel hiervan te bevorderen. De bestudeerde weefsels omvatten kraakbeen en bot, ligamenten en pezen, en spieren. Er is bijgevolg een belangrijke nood aan een specifieke set-up die toelaat om op een gecontroleerde wijze complexe belasting aan te leggen aan weefsels in een lange termijn in vitro setting. Dergelijke opstelling is niet aanwezig in België en bij uitbreiding de Benelux.

Met deze aanvraag hopen wij een set van bioreactoren aan te kopen die in staat is om geontroleerde multi-axiale belastingen op te leggen aan weefsels en celconstructen voor lange-termijn experimenten, waarbij tussentijdse MRI gebaseerde evaluatie van weefselconstitutie mogelijk is.

Deze opstelling zal geïnstalleerd worden in het Onderzoekscentrum voor Skeletale Biologie en Engineering in KU Leuven en zal de basis zijn van een interessegroep rond belastingsgebaseerde musculoskeletale adptatie binnen KU Leuven maar ook nationaal, die onderzoekers verenigt binnen de orthopedie, rheumatomogie, traumatomologie en bewegingswetenschappen.

Datum:1 mei 2018 →  30 apr 2022
Trefwoorden:mechanical tissue loading, musculoskeletal regenerative medicine
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen, Orthopedie