< Terug naar vorige pagina

Project

Mechanistisch modelleren van de dynamica en variabiliteit van de microbiële lagfase

Predictieve microbiologie is de wetenschap waarin wiskundige modellen ontwikkeld worden voor het beschrijven van het gedrag van micro-organismen in voedingsproducten. Dit gedrag wordt beschreven aan de hand van de kenmerken van de voeding. Er zijn echter verschillende problemen bij het beschrijven van de lag fase van de microbiële groei, zijnde de tijd die micro-organismen nodig hebben om te beginnen groeien wanneer ze in een nieuwe omgeving geplaatst worden. Daarom zal het huidige onderzoek focussen op het ontwikkelen van een nieuw type wiskundige modellen die rekening houden met de processen die plaats vinden in de cel. Specifiek zullen de processen die plaats vinden wanneer een cel zich aanpast aan een nieuwe omgeving bestudeerd worden om deze informatie te kunnen gebruiken in wiskundige modellen. Er kan echter grote variabiliteit bestaan tussen het gedrag van verschillende cellen in de lag fase, zelfs wanneer ze in exact dezelfde omgeving leven. Bij gevolg zal het huidige onderzoek bestuderen hoe verschillen in de waarneembare eigenschappen van genetisch identieke cellen kunnen leiden tot deze variabiliteit.

De resultaten van dit onderzoek zullen leiden tot een verbeterde voorspelling van het gedrag van pathogene micro-organismen in voedingsproducten. Bij gevolg zal de implementatie van deze resultaten door de voedingsindustrie op lange termijn een positief effect hebben op de volksgezondheid en economie.

Datum:1 okt 2018 →  30 sep 2019
Trefwoorden:microbial
Disciplines:Katalytische reactietechnieken, Chemisch productontwerp en formulering, Algemene chemische en biochemische ingenieurswetenschappen, Process engineering, Scheidings- en membraantechnologie, Transportfenomenen, Andere (bio)chemische ingenieurswetenschappen