< Terug naar vorige pagina

Project

Onroerende registerpubliciteit in kritisch rechtsvergelijkend perspectief

Het Belgische hypotheekregister biedt minder bescherming dan men vaak denkt. Zo wordt de geldigheid van de gepubliceerde akten niet gegarandeerd, wat bekend staat als ‘de negatieve werking’ van het hypotheekregister. Hierdoor worden derden te goeder trouw in principe niet beschermd tegen foutieve gegevens, ook al gaan zij voort op het hypotheekregister. Dit staat in sterk contrast met bijvoorbeeld het positieve Duitse Grundbuchstelsel.

Ons recht heeft echter vele uitzonderingen ontwikkeld op bovenstaand principe van niet-bescherming. Als voorbeeld daarvan kunnen we hier de relatieve werking van beëindigingsgronden of de gelimiteerde gevolgen van de actio pauliana vernoemen.

Dit doctoraat wenst de negatieve werking van het hypotheekregister en de diverse uitzonderingen daarop grondig te onderzoeken, mede vanuit rechtsvergelijkend oogpunt. Het is de bedoeling om te evalueren of dit gebrek aan algemene derdenbescherming nog langer kan verantwoord worden in het Belgische recht. Indien niet, dan zal worden gezocht naar mogelijke alternatieven.

Datum:1 sep 2016 →  19 jan 2021
Trefwoorden:Property Law, Comparative Law
Disciplines:Rechten, Andere rechten en juridische studies
Project type:PhD project