< Terug naar vorige pagina

Project

Beoordeling van de effecten van irrigatieprogramma's op kleine en grote schaal op de water-energie-voeding-verweving in het Omo-Turkana-bekken, Kenia en Ethiopië.

In het Omo-Turkana-bekken is de beschikbaarheid van water voor waterkrachtproductie en voedselproductie door irrigatie inherent verbonden. Er zijn verschillende afwegingen tussen deze WEF-nexus-componenten door ruimte en tijd. Dit doctoraatsproject zal zich richten op het watergebruik door geïrrigeerde landbouw in twee doelgerichte deelstroomgebieden van OTB, het lagere Omo-bekken in Ethiopië en het stroomgebied van de Turkwel in Kenia. Het is gekoppeld aan het EU H2020-project DAFNE (Decision Analytic Framework om de NExus van water en energie te verkennen), dat loopt tot 2020.

Dit doctoraatsproject onderzoekt de invloed van irrigatieschema's op de hydrologie en voedselproductie in de beschouwde deelbekkens. De nadruk ligt op de tot nu toe onbenoemde kleinschalige, vaak informele, irrigatieschema's. De eerste fase van het project omvat de ontwikkeling van een procedure om routinematig zowel kleine als grote irrigatieschema's uit tijdreeksen van multispectrale satellietbeelden van Landsat en Sentinel te detecteren en in kaart te brengen. Vervolgens zullen de waterbehoeften en de waterproductiviteit van de huidige en verwachte, kleine en grootschalige irrigatieschema's worden bepaald door middel van gewasgroeimodellering (AquaCrop) met behulp van huidige en toekomstige weergegevens, bodem- en gewasbeheerpraktijken. Er zal een veldcampagne worden georganiseerd voor grondgegevensverzameling die zal worden gebruikt voor het kalibreren en valideren van de mappingtechnieken, voor het informeren van de gewasgroeimodellering en voor het kwantificeren van opbrengst en effectief watergebruik. Uiteindelijk zal de impact van de ruimtelijk en temporeel verdeelde wateronttrekking voor irrigatie op de beschikbaarheid van stroomafwaarts oppervlaktewater gekwantificeerd worden door middel van hydrologische modellen zoals SWAT. De bevindingen van dit project kunnen worden gebruikt om het beleid te informeren over de ontwikkeling van geïrrigeerde landbouw en waterkrachtproductie in de bekkens. 

Datum:20 sep 2018 →  20 sep 2022
Trefwoorden:Remote sensing, Omo-Turkana basin, Small-scale irrigation schemes
Disciplines:Landschapsarchitectuur, Kunststudies en -wetenschappen, Fysische geografie en omgevingsgeowetenschappen, Communicatietechnologie, Geomatische ingenieurswetenschappen, Bosbouw, Ecologie, Milieuwetenschappen en management, Andere milieuwetenschappen
Project type:PhD project