< Terug naar vorige pagina

Project

Het voordeel van een cochleair implantaat bij kinderen met congenitale eenzijdige doofheid

Naar schatting 1.86 per 1000 baby's wordt geboren met een sensorineuraal gehoorverlies, waarbij het in ongeveer 30-40% van de gevallen gaat om een eenzijdig gehoorverlies. Voor kinderen met een congenitaal eenzijdig gehoorverlies (cSSD) is een cochleair implantaat (CI) de enige optie om het binauraal horen (i.e. horen met beide oren) te herstellen. Dit is niet alleen belangrijk voor hun spatiale perceptie, maar ook voor de ontwikkeling van hun gesproken taal, cognitie en spraakperceptie in ruis.

In dit project onderzoeken we de meerwaarde van een CI voor kinderen met SSD (SSD+CI), door hen te vergelijken met twee controlegroepen: kinderen met SSD zonder CI (SSD) en normaalhorende kinderen (NH). Via longitudinaal onderzoek bestuderen we zowel de taal- en cognitieve ontwikkeling van de kinderen als hun spatiale en binaurale gehoorvaardigheden. We willen ook onderzoeken hoe nauwkeurig de SSD+CI kinderen het verschil horen tussen mannen- en vrouwenstemmen.

De resultaten van ons onderzoek hebben geleid tot een wijziging in de Belgische wetgeving, waardoor een CI nu terugbetaald wordt voor kinderen met SSD. Daarnaast zullen onze bevindingen bijdragen aan een betere audiologische begeleiding in deze populatie.

Datum:1 okt 2018 →  Heden
Trefwoorden:cochlear implantation, single-sided deafness, language development, spatial hearing
Disciplines:Neurowetenschappen, Biologische en fysiologische psychologie, Cognitieve wetenschappen en intelligente systemen, Ontwikkelingspsychologie en veroudering
Project type:PhD project