< Terug naar vorige pagina

Project

Levend-weefsel beeldvormingsplatform met verbeterde confocale detectie en volledige niet-lineaire excitatiemogelijkheden.

Naast zenuwcellen bevatten de hersenen en andere zenuwweefsels een groot aantal glia cellen. Veel biologische processen worden gereguleerd door zenuw-glia netwerken die een verscheidenheid aan prikkels van buitenaf ontvangen en integreren. Niet alleen correcte verbindingen tussen zenuwcellen zijn van belang, maar ook glia cellen dragen in grote mate bij tot het correct functioneren. Enkel de beste microscopie technieken zijn in staat om deze verbindingen in levend weefsel in beeld te brengen. Door gebruik te maken van genetisch gecodeerde moleculen waarmee we specifieke cellen met licht kunnen activeren (optogenetica), kunnen we het netwerk in detail bestuderen. Het beeldvormingssysteem dat in dit Hercules voorstel wordt aangevraagd zal gebruik maken van ver rood laser licht om diep in weefsel te gaan filmen, en ook van de beste optische detectoren om die kleine structuren in levende weefsels in het grootste detail te kunnen bestuderen. Met deze technieken zullen een grote groep wetenschappers in staat zijn om de zenuw-glia communicatie te gaan bestuderen in gezond maar ook in weefsel van muis modellen voor maag- darmproblemen, schizofrenie en de ziekte van Parkinson.

Datum:1 mei 2016 →  30 apr 2020
Trefwoorden:Live tissue imaging platform, enhanced confocal detection, full nonlinear excitation possibilities
Disciplines:Neurowetenschappen, Biologische en fysiologische psychologie, Cognitieve wetenschappen en intelligente systemen, Ontwikkelingspsychologie en veroudering