< Terug naar vorige pagina

Project

UNIFORCE: Toepassen van IPM-strategieën om plaagmijten te bestrijden IPM-strategieën om plaatmijten te bestrijden in bessen, zachtfruit en houtige sierplanten (UNIFORCE)

Dankzij het Uniforce project werden de staalname- en identificatietechnieken voor schadelijke mijten in diverse teelten geoptimaliseerd, resulterend in efficiëntere monitoringsmethodes. Dit zorgde voor een verbeterd inzicht in de populatiedynamica van deze mijten, wat cruciaal is om een goede beheersingsstrategie op te stellen. Zo is dankzij het uniforce project het inzicht gekomen dat er ook weekhuidmijtensoorten zijn die geen schade veroorzaken op azalea en nu kunnen deze vlot van elkaar onderscheiden worden met behulp van een microscoop. De verschillen tussen plant genotypes werden bepaald en gelinked aan een plant defensie respons door middel van de stresshormonen jasmijnzuur en salicylzuur. Op vlak van de toepassing van roofmijten werden positieve resultaten behaald ter bestrijding van de Begoniamijt (Polyphagotarsonemus latus), met de roofmijten Amblyseius swirskii enNeoseiulus cucumeris, zowel voor preventieve als curatieve doeleinden. Ook bleek dat de verschillende geteste commercieel beschikbare roofmijten een hogere en meer stabiele populatie opbouwen als deze initieel enkele malen uitgezet worden en vervolgens op regelmatige tijdstippen bijgevoederd worden met pollen, ten opzichte van een strategie waarbij tweewekelijkse uitzettingen van roofmijten gebeuren gedurende enkele maanden. Op deze manier kunnen roofmijten op een meer duurzame wijze toegepast worden dan momenteel gangbaar is.  

Het Uniforce project heeft ons belangrijke inzichten gegeven, die de komende jaren steeds meer hun ingang in de praktijk zullen vinden en zullen leiden tot een betere beheersing van mijten in diverse teelten. Ook was de internationale samenwerking met onderzoekers van mijten een sterke meerwaarde. Door de uitwisseling van ideeën, methodes en kennis verkregen we betere inzichten en biedt dit ook perspectieven voor de toekomst voor de uitwisseling van kennis en informatie. 
Door de resultaten van dit project naar buiten te brengen merken we een stijgende vraag en interesse van telers die hun problemen met plaagmijten willen aanpakken via de principes die opgesteld zijn in het kader van Uniforce. De komende jaren zal deze kennisoverdracht naar de sector, dankzij de goede contacten van de onderzoekers van het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS), nog uitgebreid worden. Het nauwe en rechtstreekse contact met de telers staan hiervoor garant door middel van de vele adviezen, overlegmomenten en bedrijfsbezoeken rond gewasbescherming die jaarlijks plaatsvinden.

Datum:1 jun 2016 →  31 mei 2018
Trefwoorden:weekhuidmijten, azalea, biologische bestrijders, IPM, roofmijten
Disciplines:Landbouwwetenschappen, diergeneeskunde en levensmiddelenwetenschappen niet elders geclassificeerd