< Terug naar vorige pagina

Project

Op afstand bestuurd geminiaturiseerd radiotracer-injectieapparaat voor dynamische PET-beeldvorming in vrijlopende proefdieren.

In dit project zal een geminiaturiseerd injectieapparaat ontwikkeld worden. Het injectieapparaat zal gedragen kunnen worden door een rat en zal vanop afstand bediend kunnen worden om een intraveneuze bolusinjectie (0.5 ml/min) uit te voeren in de rat via een cathether in de vena jugularis. Dit injectieapparaat zal gebruikt worden voor de injectie van een radiotracer terwijl het dier zich in de scanner bevindt tijdens de dynamische hersenbeeldvorming van wakkere, vrijlopende dieren. De toegang tot de scanner is beperkt door de kleine opening waardoor de injectie via een miniatuur injectieapparaat dat kan gedragen worden door de rat moet geleverd worden. Het doel van het project is om ons eerder ontwikkelde methodologie van hersenbeeldvorming in vrijlopende dieren te kunnen uitbreiden naar dynamische scans waarbij het dier geïnjecteerd wordt terwijl het zich in de scanner bevindt. Voorheen, werd onze beeldvorming in wakkere dieren enkel uitgevoerd nadat de dieren werden geïnjecteerd buiten de scanner. Echter, zijn deze post-injectie scans minder bruikbaar voor kwantitatief biomedisch onderzoek in de neurowetenschappen. Door het ontwikkelen van het geautomatiseerde injectieapparaat zullen we in staat zijn de meer relevanter dynamische PET scans uit te voeren in vrijlopende proefdieren. Op deze manier, kunnen we vrijlopende dieren scannen en vermijden we de invloed van anesthesie (zoals gebruikt in PET beeldvorming van proefdieren) op de hersenen en dus op de meetresultaten. De bruikbaarheid van het injectieapparaat zal aangetoond worden in een dynamische PET test-retest studie in rat waarbij dopamine receptoren in beeld zullen gebracht worden met behulp van [11C]raclopride, een D2 receptor antagonist.
Datum:1 apr 2019 →  30 mrt 2020
Trefwoorden:BEELDVORMING VAN KLEINE DIEREN, NEURO-BEELDVORMING, GEDRAGSEXPERIMENTEN, HERSENONDERZOEK BIJ DIEREN
Disciplines:Andere (bio)medische ingenieurswetenschappen niet elders geclassificeerd, Nucleaire beeldvorming, Neurowetenschappen niet elders geclassificeerd