< Terug naar vorige pagina

Project

BIOLOPTIM: implementatie van therapeutische geneesmiddelenmonitoring van biologische geneesmiddelen voor psoriasis en hidradenitis suppurativa (BIOLOPTIM)

Het project pakt een van de grootste problmemen in de gezondheidszorg aan: verspilling. Er is aangetoond dat de huidige dosering van adalimumab gepaard gaat met een niet-optimaal gebruik; tot een derde van de patiënten wordt overbehandeld (krijgt teveel medicijn) en een andere subgroep wordt onderbehandeled (krijgt te weinig medicijn). In de eerste grope gaat dit gepaard zonder een 'overschot' aan voordelen, terwijl de tweede groep geen voordelen ondervindt van de behandeling en ten onrechte een andere behandeling moet zoeken. De verspilling die hiermee gepaard gaat, kan men verbeteren. We zijn overtuigd dat de zorg en medische kosten van patiënten op biologics grotendeels kan verbeteren door effectieve en veilige aanpassingen te maken aan de opgestarte biologic; simultaan op een kostenbesparende wijze voor de gezondheidszorg. De combinatie van de werkpakketten, zoals beschreven in dit project, resulteert in een elegante oplossing en wenst problemen die de welzijn van de patiënten bedreigen aan te pakken alvorens ze ontstaan.

Concrete doelen en criteria: Het succes van dit project stoelt op verschillende doelen:

  • Verkenning van non-inferioriteit van dosisverlaging tijdens adalimumab behandeling in real-life
  • Onderzoek naar gebruik van DBS en creatie van exta stalen voor meting adalimumab levels
  • Ontwikkeling van model en prediction tool om artsen te begeleiden bij adalimumab
  • Ontwikkeling en validatie van assays om de traough levels van de nieuwe klasse biologics en anti-drug titers te meten
  • Onderzoek naar associatie tussen de nieuwe klasse biologics levels en de klinische respons
  • Identificeer potentiële klinische en demografische markers voor de klinische respons op adalimumab, ustekinumab, secukinumab en ixekizumab

Ons gemeenschappelijk doel is om de huidige medische noden aan te pakken door het verbeteren van de patiëntenzorg gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde behandel-algoritmen. Hoewel dit project zich voornamelijk richt op psoriasispatiënten, zijn we ervan overtuigd dat patiënten met hidradenitis suppurativa en andere chronische huidaandoeningen ook voordelen halen uit onze bevindingen. Niet enkel overstijgt dit project verschillende ziektes, maar overstijgt het ook het regionaal belang, ver buiten België en Europa. Eventuele tekortkomingen worden aangevuld door de expertise en achtergrond van de Advisory Board die dit project mede tot een succesvol einde begeleiden. Ten slotte worden onze resultaten gedeeld en overgedragen aan alle relevante spelers, waaronder artsen, patiënten en laboratoria op een non-profit basis.

Datum:1 okt 2018 →  Heden
Trefwoorden:Psoriasis
Disciplines:Regeneratieve geneeskunde niet elders geclassificeerd