< Terug naar vorige pagina

Onderzoeker

Sarah Vancluysen

  • Onderzoeksexpertise:Mijn onderzoeksexpertise betreft voornamelijk ontheemding en (transnationale) migratie en de relatie tussen deze vormen van mobiliteit en ontwikkeling. In november 2021 behaalde ik mijn PhD in Ontwikkelingsstudies aan het Instituut voor Ontwikkelingsbeheer (IOB) aan de Universiteit Antwerpen. In mijn doctoraatsproject 'Continuity and Connectedness: Everyday Experiences of South Sudanese Refugees in Uganda', bestudeerde ik de aanwezigheid van Zuid-Soedanese vluchtelingen in noord-Oeganda. Hierbij ontwikkelde ik vooral interesse in het belang van mobiliteit, ook na de initiële ontheemding. In mijn post-doctoraal onderzoek, gaat mijn interesse voornamelijk naar ontheemde transnationale families. In mijn FWO post-doc mandaat dat in October 2022 van start gaat ('Crossing Borders, Connecting Families. Return Decision-Making In South Sudanese Transnational Family Networks'), analyseer ik beslissingsprocessen binnen ontheemde families over een eventuele terugkeer. Dit doe ik aan de hand van een multi-sited ethnografie op drie locaties, namelijk Kampala (Oeganda), Adjumani (Oeganda) en Juba (Zuid-Soedan)
  • Trefwoorden:VERPLAATSING, MIGRATIE, TRANSNATIONALISM, Economie en toegepaste economische wetenschappen
  • Disciplines:Etniciteit en migratiestudies, Sociale en culturele antropologie, Migratie
  • Onderzoekstechnieken:Mijn post-doctoraal project is gebaseerd op een multi-sited etnografie. Om een volledig inzicht te krijgen in de 'transnational social fields' die door de vluchtelingen en hun bredere families worden gecreeerd, onderhandeld en onderhouden, combineert mijn project verschillende kwalitatieve onderzoeksmethodes op drie locaties (Kampala, Adjumani, Juba). Dit houdt onder meer in: diepte-interviews, life stories en observaties en auto-etnografie door een beperkt aantal Zuid-Soedanese vluchtelingen.
  • Gebruikers van onderzoeksexpertise:Mijn onderzoek is relevant voor actoren met interesse in ontheemding, migratie en ontwikkeling, dit met een focus op de regio noord-Oeganda en Zuid-Soedan: beleidsmakers, humanitaire actoren, (inter)nationale media, NGO's, VN organisities, civil society