< Terug naar vorige pagina

Project

Nieuwe inzichten in de diagnose en behandeling van orbitale aandoeningen: analyse van beeldvorming en geïndividualiseerde behandeling

Achtergrond en Probleemstelling: Dit onderzoek legt de focus op het verbeteren van de diagnostiek en behandeling bij het ziektebeeld van Graves' Orbitopathie. De ziekte van Graves is een auto-immuun aandoening waarbij antilichamen tegen het schildklierweefsel ook het vet en de spieren rondom het oog kunnen aantasten: Graves' of Endocriene orbitopathie. Tijdens een eerste, actieve fase veroorzaakt de inflammatoire reactie klinische klachten met milde irritatie, zwelling van de oogleden tot oogbewegingsbeperking en mogelijk bedreiging van het zicht. De initiële medicamenteuze behandeling dient het inflammatoir proces te stoppen zodat chirurgische correctie kan plaatsvinden in een 'uitgedoofde', 2de fase. De etiopathogenese kent nog veel onduidelijkheden, de presentatie en het klachtenpatroon is sterk variabel per patiënt en er bestaat een grote verscheidenheid aan behandelingsmogelijkheden. Bijgevolg is de uitkomst onvoorspelbaar en kan resulteren in blijvende klachten met belangrijke functionele en psychosociale beperkingen. Enerzijds kunnen de moderne beeldvormingstechnieken een belangrijke bijdrage leveren in diagnose/indicatiestelling en opvolging van de ziekte. Anderzijds kan een meer patiënt-specifieke behandeling (titratie afhankelijk van ziekte-ernst) het verloop van de ziekte en de outcome optimaliseren.   

Onderzoeksvragen:

Sequentiële 3D beeldvorming en 'post-processing' analyses zijn waardevol bij zowel MRI als CT en in verschillende stadia van de ziekte (identificatie risicopatiënten, evaluatie ziekte-evolutie/ effect van behandeling). Een eerste onderzoeksvraag betreft het nagaan welke parameters op een betrouwbare manier sequentieel kunnen gemeten worden en welke overeenstemmen tussen MRI en CT.

Een belangrijk element in de chirurgische behandeling is de voorspelbaarheid van outcome. Het verwijderen van intra-orbitaal vet heeft de mogelijkheid om gecontroleerd en voorspelbaar een orbitale decompressie uit te voeren. In een tweede deel van dit onderzoek zal worden nagegaan hoe het orbitaal vetvolume adequaat kan worden beoordeeld en hoe voorspelbaar vetextractie is voor wat betreft outcome en complicaties.

Methodologie:

Een prospectieve observationeel onderzoek werd opgestart om gegevens van beeldvorming, QOL en klinische informatie te verzamelen bij zowel Graves' Orbitopathie patiënten als een controle groep.

Enerzijds wordt een 3D model van de oogbolpositie ontwikkeld om sequentiële analyses mogelijk te maken. Anderzijds wordt er onderzocht welke nieuwe 'post-processing' technieken kunnen gebruikt worden om volumetrische parameters te vergelijken tussen MRI en CT. Beide methodes worden getest op controle groep en patiëntengroep met Graves' Orbitopathie.

Om de huidige wetenschappelijke kennis ikv orbitale vetextractie en post-processing af te toetsen wordt een systematic review (en meta-analyse) uitgevoerd volgens de huidige cochrane richtlijnen. 

Datum:1 dec 2018 →  4 jan 2021
Trefwoorden:Orbital surgery, maxillofacial imaging, post-processing analysis
Disciplines:Bio-informatica en computationele biologie niet elders geclassificeerd
Project type:PhD project