< Terug naar vorige pagina

Project

STEUNPUNT Beleidsrelevant onderzoek 3de generatie: MG - Milieu en GezondheidBeheersovereenkomst 2012-2015: (VLW128)

Het onderzoek, lopende van 2012 tot 2015, bouwt verder op de ervaring en kennis die het Steunpunt Milieu en Gezondheid heeft opgedaan sinds 2001. Het Steunpunt wenst aan de hand van een nieuw biomonitoringsonderzoek bij pasgeborenen, adolescenten en volwassenen tijdstrends binnen Vlaanderen op te volgen. Opnieuw zullen daarom enerzijds milieuvervuilende stoffen en gezondheidseffecten bij mensen in 'algemeen Vlaanderen' worden onderzocht en anderzijds een hotspotonderzoek worden uitgevoerd.Omdat het steunpunt beleidsgericht onderzoek verricht met een belangrijke maatschappelijke finaliteit, moeten de resultaten vertaald worden naar concrete beleidsmaatregelen. Al tijdens het eerste generatie steunpunt werd daarom in samenwerking met de Vlaamse overheid het faseplan ontwikkeld: een actieplan waarbij in verschillende fasen achtereenvolgens wordt ingezoomd op de ernst met betrekking tot de volksgezondheid van bepaalde meetresultaten, de oorzaken van vastgestelde afwijkingen en aanpak van mogelijke milieubronnen.

Daarnaast zal het Steunpunt tevens inzoomen op de elementen die nodig zijn om goede beleidskeuzes te kunnen maken tussen mogelijke alternatieve milieumaatregelen gericht op maximale gezondheidswinst. Het wil dit doen door op zoek te gaan naar de kans dat biomonitoringsgegevens al dan niet gelinkt zijn aan gegevens over sterfte en het voorkomen van ziekte.

De opvolging van dezelfde mensen in de tijd geeft een belangrijke meerwaarde naar de gezondheid toe. Opvolging van eenzelfde deelnemersgroep is het best uitvoerbaar met de pasgeborenengroep. Daarbij komt ook dat deze leeftijdsgroep zeer interessante informatie over prenatale blootstelling oplevert. Het Steunpunt wenst de geboortecohortes van het eerste en tweede generatie Steunpunt verder op te volgen.

Datum:1 jan 2012 →  31 dec 2015
Trefwoorden:Chemistry, human biomonitoring, health effects, biomarkers
Disciplines:(Bio)chemische ingenieurswetenschappen, Gezondheidswetenschappen, Biologische wetenschappen, Chemie