< Terug naar vorige pagina

Project

Onderzoek naar resistentie mechanismen in multipel myeloom (FWOKN257)

Multipel myeloom (MM) is een ongeneeslijke kwaadaardige plasmacel ziekte gelokalizeerd in het beenmerg (BM, tumoromgeving). De omgeving is crucial voor de ondersteuning van MM celoverleving, proliferatie, groei en ontwikkeling van geneesmiddelen resistentie. Nieuwe geneesmiddelen zijn geïdentificeerd die zowel MM cellen als cellen van de BM omgeving aanvallen. Behandeling van MM bestaat uit oude geneesmiddelen zoals chemotherapie (melphalan) en corticosteroïden (dexamethasone) en nieuwe geneesmiddelen zoals proteasoom inhibitoren (bortezomib) en immuunmodulaire drugs (lenalidomide). Ondanks de verbetering in behandeling, deze geneesmiddelen genezen de patiënten niet, en MM hervalt herhaaldelijk tot de patiënt bezwijkt aan de ziekte. Mechanismen van drug resistentie zijn de expressie van drug efflux transporters, inductie van genmutaties en expressie, aanpassing van apoptose mechanismen en tumor micro-omgeving geïnduceerd resistentie. Het doel van dit project is om resistentie mechanismen in MM cellen geïnduceerd door klinisch gebruikte stoffen en door de BM micro-omgeving te onderzoeken. Het onderzoeksproject is onderverdeeld in 3 werkpakketten waaronder:

- WP1: De rol en regulatie van ABCG2 expressien in MM;

- WP2: Ontrafelen van bortezomib resistentie mechanismen in multipel myeloom cellen en de beenmerg micro-omgeving;

- WP3: De rol van cereblon in lenalidomide gevoeligheid in MM.

Dit onderzoek zal leiden tot een beter begrijpen van de ziekte MM en geneesmiddelen resitentie wat kan leiden tot een verbeterde behandeling van MM patiënten.
Datum:1 jan 2013 →  31 dec 2013
Trefwoorden:Blood, Stem Cell, Coagulation, Myeloma, Immunology, Microbiology, HLA, Hematology, Lymphoma, cancer, Bone Marrow Transplantation
Disciplines:Basiswetenschappen, Biologische wetenschappen