< Terug naar vorige pagina

Project

Bilaterale samenwerking in het kader van gezamenlijke doctoraatsprojecten_Bench fee i.h.k. van Joint PhD VUB-ULB, Maarten Van Opstal (OZR2311)

Als centrale onderzoeksdoelstelling, wil dit onderzoeksproject een analyse maken van het potentieel van het concept culturele diversiteit voor de implementatie van duurzame ontwikkeling (DO) op een lokaal niveau, met respect voor het creëren van op 'veerkracht' gebaseerde socio-ecologische systemen. De overkoepelende onderzoeksvraag is 'Hoe kan culturele diversiteit en integratie van vergelijkend culturele inzichten bijdragen aan duurzame ontwikkeling, duurzaamheidsbeoordeling en biodiversiteitsbecherming?' Het project concentreert zich op de volgende drie onderzoeksvragen.

1] Is de degradatie of transformering van culturele en biologische dversiteit verbonden op het lokale niveau? Deze eerste onderzoeksvraag zal worden benaderd door gebruik te maken van Participatory Rural Appraisal (PRA) methodes, vertrekkend van drie casestudies. Gebaseerd op deze drie cases op het lokale niveau, zullen beleids- en managementadviezen worden geformuleerd in de vorm van beleidsondersteunende strategieën ter ondersteuning van lokale 'actie-genererende' beleidsmaatregelen.

2] Gebaseerd op deze casestudies, zullen gangbare duurzaamheidsinstrumenten en beoordelingsinstrumenten en de manier waarop ze culturele diversiteit incorporeren worden geëvalueerd. Door het beantwoorden van de tweede onderzoeksvraag - Hoe integreerd duurzame ontwikkeling culturele aspecten en diversiteit in haar implementerings- en beoordelingsinstrumenten? - zullen aanbevelingen worden geformuleerd voor het verbeteren van deze instrumenten vanuit een lokaal 'bottom-up' (bio)cultureel perspectief. Eveneens zullen mogelijke indicatoren voor (bio)culturele diversiteit worden gecreëerd, met als resultaat een praktische toolbox gedragen door de lokale gemeenschap.

3] Vraag drie - Functioneert culturele diversiteit als één van de constitutieve elementen van duurzame ontwikkeling? - beoogt een analyse te bewerkstelligen van de recente trends in culturele benaderingen van duurzame ontwikkeling, gebaseerd op de gangbare wetencshappelijke praktijk en beleidsstrategieën vanuit een ruimer academisch perspectief. Daarbij zullen mogelijke verbanden tussen culturele en biologische diversiteit als constitutieve of complementaire elemeneten van DO worden geïdentificeerd en de wenselijkheid van het amalgameren van lokale traditionele kennis en wetenschappelijke kennis in duurzaamheidsmanagement en -beleid onder de loep worden genomen. Dit zal resulteren in meer algemene conclusies, gebaseerd op een bredere analyse van het voorgestelde concept culturele diversiteit in het kader van DO en veerkrachtige socio-ecologische systemen.

Het overkoepelende onderzoeksopzet is het genereren van beleids- en managementadvieven die gedragen worden door lokale gemeenschappen en gebruikt kunnen worden voor lokaal actie-genererend beleid.





Datum:5 sep 2011 →  5 sep 2015
Trefwoorden:Critical Care
Disciplines:Basiswetenschappen