< Terug naar vorige pagina

Project

De Chicxulub Inslagwolk opgeklaard: Petrografisch en geochemisch onderzoek aan uniek gepreserveerd impact ejectamateriaal en hun rol in het massa uitsterven aan het einde van het Krijt (FWOTM915)

De impact van de Chicxulub meteoriet in Mexico was een van de meest catastrofale gebeurtenissen in de geschiedenis van het leven op aarde. Deze impact gebeurde ~ 66 miljoen jaar geleden en veroorzaakte een snelle wereldwijde klimaatverandering en het massale uitsterven van het Krijt-Paleogeen (K-Pg), het einde van de dinosaurussen markerend. Bijna 40 jaar onderzoek naar K-Pg heeft geleid tot de hypothese dat schokverdamping van het doelgesteente een sleutelrol speelde in de omgevingsstress na de impact. Er blijven echter grote vragen onbeantwoord over de hoeveelheid en soorten producten die in de atmosfeer zijn geïnjecteerd, het transport en de wereldwijde depositie, en hun klimatologische en biotische effecten. Dit project is ingegeven door de recente ontdekking van twee uitzonderlijke K-Pg ejecta-locaties ~ 3000 km ten noorden en ten zuiden van de Chicxulub-krater. In tegenstelling tot eerder bestudeerde ejectasites leveren deze locaties uniek behouden glasachtige impactbolletjes op. Hun microtextuur bestuderen en
chemische en isotopische samenstellingen, geeft aanvullende aanwijzingen over de bijdrage van de doel-lithologieën en de meteoriet zelf. Door deze locaties te vergelijken met proximale en distale ejecta-gegevens en nieuwe resultaten van Chicxulub-kernmateriaal dat onlangs is verkregen door het IODP-ICDP-project, kan een nieuw model van damppluimendynamica worden vastgesteld en zullen de geraamde klimaatactieve gassen beter worden geschat. Dit is noodzakelijk om te begrijpen hoe de energie-afgifte door de impact werd overgedragen aan het Aardesysteem en leidde tot de massale extinctie.
Datum:1 okt 2018 →  28 feb 2023
Trefwoorden:Vapor Cloud
Disciplines:Geologie niet elders geclassificeerd