< Terug naar vorige pagina

Project

De ontwikkeling van preklinische modellen voor de evaluatie van combinatietherapieën met als doel het verbeteren van de werking van dendritische cell-gebaseerde immuuntherapie (FWOAL640)

Melanoom is een aggressieve vorm van huidkanker met een hoge incidentie en mortaliteit. Enkel volledige chirurgische verwijdering in een vroeg stadium is genezend. Vanaf het moment dat de kanker zich verspreid heeft naar andere delen van het lichaam, is de kans op compleet herstel klein.

Twee nieuwe strategieën staan onder ontwikkeling voor de behandeling van malign melanoom: immuuntherapie en molecule-gerichte therapieën. Wij hebben reeds een uitgebreide expertise in de ontwikkeling van autologe vaccins gebaseerd op dendritische cellen (DCs). Op dit ogenblik co-electroporeren wij DCs met een TriMix van costimulatoire molecules en een tumor geassocieerd antigen. Hoewel we vaak antigen-specifieke T cellen observeren, zien we zelden klinische responsen. Dit is waarchijnlijk te wijten aan het feit dat de geïnduceerde T cellen niet in staat zijn om de T cel tolerantie in het tumor milieu te doorbreken. Er wordt algemeen aanvaard dat de combinatie van DC-gebaseerde immuuntherapie met molecule-gerichte therapie kan leiden tot T cel gemedieerde tumor rejectie. Maar het is nog niet duidelijk hoe deze twee modaliteiten best geïntegreerd worden. Met dit project wensen we dit te onderzoeken, zowel door middel van in vitro humane modellen, als in vivo muis modellen. Verder zal dit onderzoek ook leiden tot een beter begrip van de tumo-biologie en -immunologie.

Datum:1 jan 2012 →  31 dec 2015
Trefwoorden:Stem Cell, Blood, Coagulation, Myeloma, Immunology, Microbiology, HLA, Hematology, Lymphoma, cancer, Bone Marrow Transplantation
Disciplines:Basiswetenschappen, Biologische wetenschappen