< Terug naar vorige pagina

Project

Rechtspersoonlijkheid voor de Natuur (FWOKN317)

Het toekennen van rechten aan de natuurlijke omgeving is in het afgelopen decennium meer geaccepteerd geworden met betrekking tot milieubescherming. Er zijn nu verschillende gevallen, variƫrend van het constitutionele tot het gemeentelijke niveau, van de natuur die een of andere vorm van rechten ontvangt. Het wordt daarom mogelijk om de bestaande zaken langs verschillende kenmerken te systematiseren en deze te gebruiken om betere theoretische modellen te bouwen voor het toekennen van natuurrechten.

Nieuw-Zeeland is het nieuwste land om natuurrechten te verlenen, namelijk een rivier (Whanganui) en een voormalig nationaal park (Te Urewera). De manieren waarop deze rechten tot stand zijn gekomen, verschillen wezenlijk van andere gevallen (Ecuador, Bolivia, India, de Verenigde Staten) en verdienen daarom nader onderzoek om de theorie en praktijk van rechten voor de natuur te bevorderen. Dit project stelt voor de Nieuw-Zeelandse zaken te bestuderen om te begrijpen of ze een nieuwe richting aangeven in
de beweging voor het toekennen van natuurrechten, en ook hoe ze tot nu toe in de praktijk hebben gewerkt. De Nieuw-Zeelandse zaken bieden uitstekende voorbeelden van een minimalistische benadering van de rechten van de natuur (alleen het verlenen van rechtspersoonlijkheid, zonder positieve rechten) en van een gebruik van het mechanisme van rechten voor het stimuleren van politieke beraadslaging. Dit project haalt de best practices uit Nieuw-Zeeland eruit en brengt ze in gesprek met de bredere beweging voor de rechten van de natuur.
Datum:1 jan 2019 →  31 dec 2019
Trefwoorden:Rechtspersoonlijkheid
Disciplines:Mensenrechtenwetgeving