< Terug naar vorige pagina

Project

Ontwikkeling van een NanoCAR-T cel benadering voor de behandeling van multipel myeloom (FWOSB58)

Multipel myeloom is een kanker van een specifieke subset van B-cellen. Bestaande therapieën zijn niet voldoende om dit type kanker volledig te vernietigen, omdat een kleine kankerpopulatie altijd aan het doden ontsnapt en terugval veroorzaakt. Het is ons doel om multipel myeloom te bestrijden door de natuurlijke kracht van het lichaam te exploiteren, door cellen van het immuunsysteem te manipuleren zodat ze de kankercellen efficiënter kunnen vinden en doden.
Kankercellen zien er meestal anders uit dan gezonde cellen en deze verschillen kunnen worden misbruikt om nieuwe therapieën te ontwikkelen. In dit voorstel willen we een eiwitsonde ontwikkelen die nanobody wordt genoemd en die in vivo meerdere myeloomcellen kan opsporen. Deze sonde zal geschikt zijn voor moleculaire beeldvorming en daarom zijn de kankervertragende eigenschappen van tevoren te schatten. Dan zal deze probe worden opgenomen op het oppervlak van T-cellen die eerder zijn geëxtraheerd uit de patiënt
bloed. Als zodanig wordt het immuunsysteem geleerd de kankercellen te herkennen. Deze benadering leidt de opnieuw ingebrachte, geconstrueerde immuuncellen, CAR-T-cellen genoemd, om naar de kankercellen. Omdat in een omgeving met kanker de correcte werking van het immuunsysteem vaak wordt belemmerd, zullen moleculen die de immuunonderdrukking blokkeren, worden opgenomen in de CAR-T-cellen. Op deze manier willen we een therapeutische benadering ontwikkelen die het potentieel van het immuunsysteem maximaal gebruikt in de context van multipel myeloom.
Datum:1 jan 2019 →  31 dec 2023
Trefwoorden:myeloom
Disciplines:Celgroei en -ontwikkeling, Medische biotechnologie-gerelateerde diagnostiek, Kankerdiagnose