< Terug naar vorige pagina

Project

Financiering: IOF-Proof of Concept: Klinische translatie van gentherapie voor hemofilie: conosolidatie van een spin-off bedrijf. (IOFPOC10)

Hemofilie (ook wel bloederziekte genoemd) is een erfelijke stoornis in de bloedstolling. Het bloed kan niet goed stollen omdat een bepaalde stollingsfactor in het bloed ontbreekt. Er zijn twee typen hemofilie. Bij hemofilie A heeft de patiƫnt onvoldoende factor VIII; wanneer er te weinig factor IX is, spreken we van hemofilie B. Hemofilie komt vrijwel uitsluitend voor bij mannen omdat de productie van factor VIII en IX worden geregeld door een gen op het X-chromosoom. Vrouwen kunnen slechts drager zijn van de ziekte. Slechts in zeer zeldzame gevallen komt hemofilie ook bij vrouwen voor. Indien er sprake is van een tekort van een van de andere stollingsfactoren, hebben we het niet over hemofilie maar over een ander stollingsprobleem. Hemofilie is een tamelijk zeldzame ziekte, ongeveer 1 op de 10.000 mensen heeft hemofilie. Hemofilie A komt het meest voor (80%).
Datum:1 nov 2013 →  31 okt 2015
Trefwoorden:Blood, Stem Cell, Coagulation, Myeloma, Immunology, Microbiology, HLA, Hematology, Lymphoma, cancer, Bone Marrow Transplantation
Disciplines:Basiswetenschappen, Biologische wetenschappen