< Terug naar vorige pagina

Project

Darmischemie-reperfusieschade-model en darmtransplantatie

Darmtransplantatie (DTx) is de enige levensreddende behandeling voor patiënten met darmfalen en parenterale voedingsgerelateerde complicaties. DTx wordt maar zelden gedaan, 4000 tot op heden, ten gevolge van een beperkte lange termijnsoverleving, voornamelijk in vergelijking met andere orgaantransplantaties. Dat is toe te schrijven aan verschillende medische, chirurgische en immunologische uitdagingen. Ischemie-reperfusieschade (IRI) is onvermijdelijk gecorreleerd met orgaantransplantatie en dat is zeer nadelig in DTx. In de darm, IRI leidt tot een verhoogde permeabiliteit, bacteriële translocatie en inflammatie, waardoor de klinische status van de patiënt en het aanvaarden van de transplantdarm gecompromitteerd wordt. Los van DTx, is darmischemie-reperfusieschade een frequente pathologie met een hoge mortaliteit. Deze is voornamelijk ten gevolge van een laattijdige diagnose door een tekort aan diagnostische biomerkers en beperkte behandelingsmodaliteiten.

Deze thesis zal zich focussen op modulatie van darmischemie-reperfusieschade en DTx in klinische studies en ratexperimenten.

Datum:1 okt 2018 →  30 sep 2022
Trefwoorden:Intestinal ischemia
Disciplines:Ontdekking en evaluatie van biomarkers, Ontdekking en evaluatie van geneesmiddelen, Medicinale producten, Farmaceutica, Farmacognosie en fytochemie, Farmacologie, Farmacotherapie, Toxicologie en toxinologie, Andere farmaceutische wetenschappen, Gastro-enterologie en hepatologie, Endocrinologie en metabole ziekten
Project type:PhD project