< Terug naar vorige pagina

Onderzoeker

Sara De Bruyn

  • Onderzoeksexpertise:Dr. Sara De Bruyn is postdoc onderzoeker aan het Departement Sociologie, verbonden aan het Centrum voor Demografie, Familie en Gezondheid. Haar onderzoek focust op sociale/maatschappelijke stressoren, mentale gezondheid doorheen de levensloop en middelengebruik. In haar doctoraat onderzocht ze de impact van omgevingsfactoren op het oneigenlijk gebruik van stimulerende medicatie bij studenten. In haar postdoctoraal onderzoek richt ze zich op de impact van risico- en beschermende factoren op de mentale gezondheid van jonge kinderen.
  • Trefwoorden:ONEIGENLIJK GEBRUIK STIMULERENDE MEDICATIE, MIXED METHODS ONDERZOEK, Politieke en sociale wetenschappen
  • Disciplines:Antropologie, Toegepaste sociologie, Demografie, Beleid en administratie, Sociale verandering, Sociale psychologie, Sociale stratificatie, Sociale theorie en sociologische methoden, Sociaal werk, Sociologie van levensloop, gezin en gezondheid, Sociologie van organisaties en beroepen, Andere sociologie en antropologie, Burgerschap, immigratie en politieke ongelijkheid, Internationale en vergelijkende politiek, Multilevel governance, Nationale politiek, Politiek gedrag, Politieke organisaties en instellingen, Politieke theorie en methodologie, Openbaar bestuur, Andere politieke wetenschappen, Economische geografie, Menselijke geografie, Recreatie, vrijetijdsbesteding en toeristische geografie, Stedelijke en regionale geografie, Andere sociale en economische geografie, Communicatiewetenschappen, Journalistiek en professioneel schrijven, Media studies, Andere media en communicatie, Productontwikkeling, Andere sociale wetenschappen
  • Onderzoekstechnieken:Ze is een expert in en een groot voorstander van mixed-method research. Dit houdt in: (1) het uitvoeren van (grootschalige) kwantitatieve dataverzamelingen en het analyseren van de data met state-of-the-art technieken, waaronder Structural Equation Modeling. En (2) het uitvoeren van kwalitatieve diepte-interviews/focusgroepen, met specifieke expertise in gevoelige onderwerpen (oneigenlijk middelengebruik en mentale gezondheid).
  • Gebruikers van onderzoeksexpertise:De Bruyn voert beleidsondersteunend onderzoek uit en hecht bijgevolg veel waarde aan samenwerking met maatschappelijke stakeholders. Tijdens haar doctoraatstraject werkte ze samen met en/of communiceerde ze haar resultaten naar allerlei stakeholders (bv. Vlaams Expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen; Trimbos-instituut, Psy-net, enz.). Ook tijdens haar postdoc onderzoek zal ze stakeholders betrekken die zich focussen op mentale gezondheid (bij jonge kinderen) (bv. Opgroeien, World Association Infant Mental Health, Vlaams Instituut Gezond Leven, enz.)