< Terug naar vorige pagina

Onderzoeker

Pieter Muyshondt

  • Onderzoeksexpertise:Mijn expertise is voornamelijk gesitueerd rond de biomechanica van het oor. Mijn onderzoek focust op de functie van het middenoor van vogels en het gezonde en pathologische middenoor van de mens. In tegenstelling tot mensen en zoogdieren die drie gehoorbeentjes hebben, zijn vogels uitgerust met slechts één beentje. In mijn doctoraat heb ik onderzocht hoe vogels in staat zijn om met dit schijnbaar eenvoudige systeem geluidsinformatie op te vangen en naar de interne gehoororganen te transporteren. Daarnaast heb ik bestudeerd hoe dit éénbeentjesoor kan omgaan met de trage maar vaak grote veranderingen in omgevingsdruk die bv. kunnen optreden bij het vliegen. Mijn huidig onderzoek is voornamelijk toegespitst op het menselijk middenoor. Verschillende aandoeningen kunnen leiden tot een fixatie van de gehoorbeentjes, hetgeen in zekere mate gepaard gaat met gehoorverlies. Huidige diagnostische methodes om de precieze aard van de fixatie te bepalen zijn vaak niet eenduidig omdat ze onvoldoende gebruik maken van objectieve meetgegevens over de toestand van het oor. In mijn onderzoek probeer ik nieuwe meettechnieken te ontwikkelen die NKO-artsen kan helpen om een betere diagnose te stellen, zowel in de eerste fase van het klinisch onderzoek als tijdens exploratiechirurgie. In sommige gevallen wordt de beste uitkomst bekomen door de gehoorbeentjes te vervangen door een beentjesprothese die gelijkenissen vertoont met het gehoorbeentje van een vogel. In mijn onderzoek tracht ik om de prestaties van deze prothesebeentjes te verbeteren door hun eigenschappen te herzien via geavanceerde computersimulaties van het middenoor.
  • Trefwoorden:OPTISCHE MEETTECHNIEKEN, EINDIGE-ELEMENTENMODELLERING, MIDDENOOR, Natuurkunde
  • Disciplines:Akoestiek, geluid en trillingsgerelateerde ingenieurskunde, Biomedische beeldverwerking, Biomedische modellering, Biomedische signaalverwerking, Biomechanica, Otologie
  • Onderzoekstechnieken:The experimentele technieken die ik gebruik in mijn onderzoek zijn vooral gebaseerd op optische methodes, waarbij wordt gebruikt van diffractie- en interferentie-eigenschappen van licht en lasers om de morfologie en de microscopische bewegingen van het middenoor te registreren. Deze technieken omvatten X-stralen micro-tomografie, laser-Dopplervibrometrie, stroboscopische holografie en profilometrie. Om de experimentele data te analyseren maak ik in mijn onderzoek gebruik van signaal- en beeldverwerkingsmethoden, akoestische analyse en vibratieanalyse. Om de statische en dynamische structuureigenschappen van het middenoor te bestuderen doe ik numerieke simulaties op basis van de eindige-elementenmethode.
  • Gebruikers van onderzoeksexpertise:Het algemene publiek dat geïnteresseerd is in de mechanische en akoestische werking van het middenoor, zowel bij de mens als bij vogels.