< Terug naar vorige pagina

Onderzoeker

Sébastjen Schoenaers

  • Onderzoeksexpertise:Ik bestudeer de fundamentele mechanismen die plantgroei controleren, met nadruk op de auxine-gecontroleerde pathways die celwand elasticiteit en celwand monitoring reguleren tijdens cel elongatie. Ik gebruik tip-groeiende cellen (pollenbuizen, wortelharen) als model om receptor-like kinase signalisatie aan de interface van de plasma membraan en de celwand te bestuderen. Mijn werk is afhankelijk van een diverse set van technieken zoals hoge resolutie live-cell beeldvorming van eiwit, ion en celwand dynamieken, de studie van eiwit-eiwit interacties, -omic analyse en celwand karakterisatie.
  • Trefwoorden:CELWAND, LEVENDECEL-BEELDVORMING, CELGROEI, Biologie
  • Disciplines:Cel- en moleculaire biologie van planten, Ontwikkelings- en reproductieve biologie van planten
  • Onderzoekstechnieken:Ik maak routinematig gebruik van: - geavanceerde live-cell microscopie van proteine, ion- en celwand dynamieken tijdens celgroei - temporele, subcellulaire analyse van oscillerend ion- en celwand gedrag - celwand karakterisatie (immuno-lokalisatie, FT-IR) - moleculaire biologie (kloneren, PCR, qPCR) - omics (transcriptomics, proteomics, fosfoproteomics) - bio-informatica - ontwikkeling en implementatie van nieuwe technieken (bijvoorbeeld protocols mbt microfluidics, beeldvorming en beeldanalyse)
  • Gebruikers van onderzoeksexpertise:Mijn expertise is uniek complementair aan biologisch onderzoek dat als doel heeft het beter begrijpen van alle niveaus van biologische organisatie bij planten, van gen tot plantengemeenschap. Zo hebben we bijvoorbeeld de tools om plant-microbe interacties te bestuderen in a gecontroleerde omgeving (microfluidics/beeldvorming), of de respons van het wortelsysteem op een nagenoeg ongelimiteerde set van biotische en abiotische stressoren/interacties. Daarenboven kunnen we aan gedetailleerde karakterisatie bieden van de primaire en secundaire celwand samenstelling, dynamieken en mechanische eigenschappen. Een fundamenteel inzicht in celwand biologie vertaalt zich naar cruciale kennis voor industriële toepassingen (bijvoorbeeld biobranstof en biomaterialen).