< Terug naar vorige pagina

Onderzoeker

Hamada Abd Elgawad

  • Onderzoeksexpertise:Mijn onderzoeksinteresse ligt bij plantengroei en hun metabolisme. Het begrijpen van plantengroei is cruciaal om groei en opbrengst te verhogen en wordt belangrijker in de context van het veranderende klimaat (vooral droger, warmer en verhoogde CO2 concentraties). Met behulp van analyses op verschillende organismale niveaus zoals RNA, antioxidanten, metabolieten, cellen en de volledige plant, kunnen we bijdragen aan een beter begrip van de onderliggende moleculaire mechanismen van het stressverminderend effect van verhoogde CO2 concentraties. Groeianalyse van planten: onderzoek naar de groei van planten startende vanuit de volledige plant tot op het cellulair niveau met behulp van klassieke groeianalyses en een kinematische aanpak. Transcript profilering: genoomwijde transcriptionele verschillen waarbij gefocust wordt op de plant zijn groeizone (bv. maïs, rijst and rogge). Biochemische profilering: we analyseren op een kwantitatieve manier redoxmetabolieten (bv. ascorbaat-glutathion cyclus), redoxeiwitten en -enzymen (bv. antioxidantenzymen, glutaredoxin, thioredoxin), oxidatieve stress componenten (bv. eiwitoxidatie, vetoxidatie, membraanlekkage). Daarnaast analyseren we ook metabolische responsen van de plant die typisch zijn voor stressresponsen, zoals fotorespiratie, prolinemetabolisme, C-fixatie, TCA cyclus en het primair metabolisme.
  • Trefwoorden:PLANTENBIOCHEMIE, PLANTENGROEI, PLANTANALYSE, Biologie
  • Disciplines:Gewaswetenschappen
  • Onderzoekstechnieken:Cellulaire analyse met behulp van een kinematische aanpak. Gebruik van HPLC, spectrofotometer en microplaatlezers om metingen te doen van antioxidanten en activiteiten van bepaalde enzymen betrokken bij het primaire en secundaire metabolisme. Next generation sequencing (NGS).
  • Gebruikers van onderzoeksexpertise:Analyses zijn geoptimaliseerd voor modelsoorten, m.n. Zea mays en Arabidopsis thaliana, maar weefsels van talrijke andere organismen, zowel planten als dieren, zijn reeds geanalyseerd.