< Terug naar vorige pagina

Project

Onderzoek naar het potentieel van het glycolytisch enzyme enolase van Trypanosoma evansi als doelwit voor parasietdetectie en -controle.

Trypanosoma evansi is een wijdverspreide parasiet die een slopende ziekte (gekend als dierlijke trypanosomose) veroorzaakt in allerlei hoefdieren (vee, buffels, paarden, varkens en ree). Dierlijke trypanosomose wordt gekenmerkt door gewichtsverlies, een drastische reductie in trekkracht en een significante vermindering in de vlees- en melkproductie. In de meeste gevallen zal de ziekte ook fataal zijn. Met andere woorden bemoeilijkt dierlijke trypanosomose de veeteelt in de endemische gebieden en heeft het een enorm negatieve impact op hun socio-economische ontwikkeling. Het voorgesteld onderzoeksproject heeft als doel om bij te dragen tot de ontwikkeling van nieuwe hulpmiddelen voor de detectie en controle van T. evansi. Ten eerste werd op succesvolle wijze een nieuwe DNA test ontwikkeld voor de diagnose van actieve T. evansi infecties. Ten tweede werd gebruik gemaakt van de antigen-bindende domeinen van antilichamen van kameelachtigen die enkel bestaan uit zware ketens. Deze domeinen, gekend als Nanobodies, lieten toe om het glycolytisch enzyme T. evansi enolase (TevENO) te identificeren als een potentieel nieuwe biomerker voor infectie. Gezien het algemeen belang van de glycolyse voor het overleven van de parasiet binnen haar gastheer, bezit TevENO potentieel ook een therapeutische waarde. Nanobodies zullen opnieuw gebruikt worden als onderzoeksmiddel om de ontdekking van nieuwe diagnostische en therapeutische hulpmiddelen met TevENO als doelwit te bewerkstelligen. Gezien de zware socio-economische impact van T. evansi in grote delen van de wereld, verwacht men dat het werk dat hier wordt beschreven een significante bijdrage zal leveren in de strijd tegen dierlijke trypanosomose die door deze parasiet wordt veroorzaakt.
Datum:15 jul 2019 →  14 jul 2020
Trefwoorden:MOLECULAIRE DYNAMICA, PARASITOLOGIE
Disciplines:Proteïnen, Moleculaire biofysica, Moleculaire diagnostiek, Parasitologie, Structurele biologie, Biomarker ontdekking, Ontdekking en evaluatie van geneesmiddelen niet elders geclassificeerd