< Terug naar vorige pagina

Project

Inzicht verwerven in de extraheerbaarheid en functionaliteit van plantaardige celwandpolysachariden door gebruik van niet-conventionele extractietechnieken

Pectine, een celwandpolysacharide in groenten en fruit, is een belangrijk verdikkingsmiddel voor de voedingsindustrie. Aangezien traditionele extractietechnieken leiden tot degradatie van de pectinepolymeren en een impact hebben op het milieu, worden de laatste jaren duurzamere extractietechnieken naar voren geschoven. Het potentieel van deze technieken is echter nog onduidelijk, grotendeels door de fragmentarische en ‘trial-and-error’ gebaseerde aanpak in de gerapporteerde studies, zonder mechanistisch inzicht te verwerven.In deze context werd een FWO-applicatie ingediend waarin nieuwe in situ visualisatietechnieken zullen geïntroduceerd worden voor het verwerven van fundamenteel inzicht in verschillende extractietechnieken. Een geïntegreerde aanpak zal worden toegepast, waarbij naast de extractie-opbrengst ook de moleculaire structuur en de functionaliteit van het geëxtraheerde pectine bestudeerd worden. Het huidige PDM-voorstel focust op (i) inzicht verwerven in enzymatische extractie van pectine uit appel m.b.v. immunofluorescentie co-labeling en (ii) karakterisatie van de moleculaire en functionele eigenschappen van het pectine-extract.
Datum:1 okt 2019 →  30 sep 2020
Trefwoorden:Cell wall polysaccharides, Fruits and vegetables, Enzyme-assisted extraction, Immunofluorescence labelling, Rheology
Disciplines:Levensmiddelenwetenschappen en (bio)technologie niet elders geclassificeerd