< Terug naar vorige pagina

Project

Dualiteit, Meetkunde en Tijdruimte (FWOAL903)

String Theory is een leidende benadering van het probleem van Quantum Gravity. Zijn eenvoudige premisse is om puntdeeltjes te vervangen door snaarachtige verlengde objecten waarvan de quantum-excitaties het zwaartekrachtdeeltje graviton omvatten. Hun uitgebreide karakter geeft snaren het vermogen om te ronddraaien in compacte ruimtelijke dimensies die leiden tot het opmerkelijke fenomeen van T-dualiteit: de gelijkwaardigheid van snaren
op een cirkel met grote straal R en die op een kleine cirkel met straal 1 / R. T-dualiteit is het topje van een bredere klasse van dualiteiten, U-dualiteiten, die de weg hebben geëffend naar het idee van M-theorie, een alomvattende theorie die alle verschillende dualiteit gerelateerde regimes van snaartheorie verenigt.

Ons overkoepelende doel is om de geometrische aard van ruimtetijd te onderzoeken die wordt opgeroepen door de snaartheorie en de dualiteiten ervan. De afgelopen jaren hebben enorme vooruitgang geboekt met de ontwikkeling van nieuwe dualiteitsymmetrische formuleringen van M-theorie en snaartheorie, die centrale thema's zijn geworden van groot internationaal belang. De reden voor de opwinding is dat door het democratisch behandelen van de snaarmomenten en kronkelende modi, niet alleen een elegante herformulering van de snaar wordt ontdekt, maar dat men ook de intrinsiek "draderige" stof van de ruimtetijd op het hart van de materie van snaar versus puntdeeltje treft. Om dit diepe probleem aan te pakken, worden nieuwe geometrische begrippen ontwikkeld die een radicale afwijking van het klassieke conventionele standpunt beloven en inzicht verschaffen in de emergente aard van de ruimte.
Datum:1 jan 2019 →  31 dec 2022
Trefwoorden:string theory