< Terug naar vorige pagina

Onderzoeker

Carina Koppen

  • Onderzoeksexpertise:De Antwerp Research Group for Ocular Science (ARGOS) focust op translationeel onderzoek thv het voorsegment van het oog dmv technieken van regeneratieve geneeskunde en tissue engineering. Wij voeren projecten uit van bench to bed side door een unieke combinatie van clinici en basic researchers. Onze focus ligt op het oogoppervlak met onderzoekslijnen over regeneratie van het epitheel, het stroma en het endotheel van het hoornvlies en de conjunctiva. De aanpak is multidisciplinair dankzij locale, nationale en internationale netwerkingverbanden. Onze expertise omvat de ontwikkeling en optimalisatie van primaire celisolatie- en celcultuur-protocols zonder gebruik te maken van dierlijke producten, het ontwerpen van biologische en synthetische scaffolds en het testen van hun biocompatibiliteit. Door onze samenwerkingsverbanden hebben we de mogelijkheid om te werken met 3D printen, micro-contactprinten en met verschillende types van hydrogels. Specifiek te vermelden is dat we met succes een faze I/II studie afgerond hebben waarbij limbale stamcellen van het corneale epitheel ex vivo geëxpandeerd werden op een amnionmembraan voor transplantatie. De verworven expertise bouwen we verder uit: concreet zijn we gefocust op de ontwikkeling van een conjunctivaal substituut en slimme scaffolds voor endotheliale transplantatie. Het nieuwste project betreft cornea-on-chip waarbij een driedimensionale dynamische weefselomgeving wordt gecreëerd om de menselijke fysiologie beter te modelleren in een lab-omgeving. Het Visual Optics Lab Antwerp (VOLANTIS) bestudeert de optische aspecten van het menselijk oog, met specifieke aandacht voor de normale en pathologische refractieve ontwikkeling. Hiervoor ontwikkelen wij statistische en biomechanische modellen die op innovatieve wijze de normale ooggroei beschrijven, alsook de interindividuele verschillen die bestaan in de algemene bevolking om zo een beter begrip te krijgen van bijziendheid en andere refractiestoornissen. De unieke samenwerking tussen clinici, optometristen, wiskundigen en fysici heeft al geleid tot fundamentele vooruitgang in verband met de vroegtijdige detectie van keratoconus en het voorspellen van het toekomstige verloop van de ziekte, waardoor de patiënt een geïndividualiseerde behandeling kan worden aangeboden. Een andere onderzoekslijn richt zich op hoe verblinding door felle lichten het dagelijks functioneren kan beïnvloeden in taken zoals het veilig besturen van een voertuig. Tenslotte wordt ook onderzoek verricht ivm pediatrisch cataract om meer pathofysiologisch inzicht te verkrijgen in deze ontwikkelingsstoornis en de resultaten van de chirurgische behandeling.
  • Trefwoorden:OPTISCH MODEL VAN HET OOG, CORNEALE REGENERATIE, Geneeskunde
  • Disciplines:Biomechanica, Biofysica, Neurowetenschappen, Oftalmologie en optometrie, Regeneratieve geneeskunde
  • Onderzoekstechnieken:Argos: celcultuur, immunohisto-/cytochemie, PCR en high throughput live cell imaging. Volantis: prospectieve en retrospectieve dataverzameling in de kliniek, statistische modellen en analyse, ray tracing, finite element modelling, machine learning.
  • Gebruikers van onderzoeksexpertise:Clinici en onderzoekers met specifieke interesse in oftalmologie, in binnen- en buitenland. Specifiek voor Argos: onderzoekers in tissue engineering en regeneratieve geneeskunde.