< Terug naar vorige pagina

Project

Een rigoureuze modelleercyclus voor betrouwbare predictieve microbiologie: Toepassing op de specifieke microbiële groeisnelheid

Predictieve microbiologie is een wetenschappelijke discipline waarin wiskundige modellen ontwikkeld worden om het gedrag van microorganismen in voedingsproducten te beschrijven. Dit gedrag wordt beschreven aan de hand van de eigenschappen van de voedingsproducten. Er zijn echter verschillende problemen met het beschrijven van de lag fase van de microbiële groei, zijnde de tijd die micro-organismen nodig hebben om te beginnen groeien wanneer ze in een nieuwe omgeving komen. Daarom zal het huidige onderzoek focussen op de ontwikkeling van nieuwe wiskundige modellen die de processen beschouwen die in de cel plaatsvinden. Specifiek zullen de processen bestudeerd worden die plaats vinden wanneer cellen zich aanpassen aan een nieuwe omgeving om deze informatie te verwerken in de nieuwe modellen. Er kan echter grote variabiliteit bestaan tussen het gedrag van verschillende cellen in de lag fase. Daarom zal het huidige onderzoek ook bestuderen hoe verschillen in de eigenschappen van genetisch identieke cellen kan leiden tot deze variabiliteit.
De resultaten van dit onderzoek zullen aanleiding geven tot verbeterde voorspelling van het gedrag van pathogene microorganismen in voedingsproducten. Bij gevolg zal de implementatie van deze resultaten door de voedingsindustrie een langdurig positief effect hebben op de volksgezondheid en de economie.
 

Datum:1 okt 2019 →  30 sep 2022
Trefwoorden:Predictive microbiology, modelling, lag phase, systems biology, mechanistic models, microbial variability
Disciplines:Microbiologie niet elders geclassificeerd