< Terug naar vorige pagina

Project

3D geprinte micro-brandstofcellen voor point-of-care diagnostica

Snelle diagnostische testen op de locatie van een patiënt, ‘point-ofcare’ (POC) testen, zijn essentieel om gezondheidszorg te voorzien wanneer een uitgerust laboratorium niet voor handen is. In het bijzonder in ontwikkelingslanden zouden geschikte POC diagnostica miljoenen levens per jaar kunnen redden door een aantal behandelbare aandoeningen vroeg vast te stellen. De richtlijnen opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in verband met diagnostica voor ontwikkelingslanden onderstrepen de nood aan goedkope diagnostica voor eenmalig gebruik die minimale interventie van de gebruiker vragen en die functioneren zonder externe energievoorziening. De toenemende eisen gesteld aan deze diagnostica (bv., kwantitatieve versus ja-nee antwoorden) zullen het nodig maken een micro-energievoorziening in de diagnostische test te integreren (bv., om absorbantie-, fluorescentie- of elektrochemische metingen uit te voeren).

Om een ‘on-board’ energievoorziening te realiseren die voldoet aan de criteria qua prijs, houdbaarheid en robuust gebruik, stelt dit project een radicaal nieuwe aanpak voor: het 3D printen van zeer goedkope micro-brandstofcellen die naadloos kunnen worden geïntegreerd in eerder ontwikkelde POC diagnostica. Deze micro-brandstofcellen zullen enkel door capillariteit aangedreven worden en elektriciteit genereren uit makkelijk op te slaan chemische brandstoffen, op aanvraag en aan een rechtstreeks bruikbaar voltage en stroomsterkte.

Datum:19 aug 2019 →  31 okt 2023
Trefwoorden:micro fuel cell, capillary flow, micro power supply, point-of-care diagnostics, stand-alone operation, diagnostics for developing countries
Disciplines:Diagnostiek van industriële biotechnologie
Project type:PhD project