< Terug naar vorige pagina

Project

Ontwikkeling, karakterisering en validatie van een in vitro/in silico platform ter voorspelling van transfer van geneesmiddelen naar moedermelk alsook van neonatale systemische blootstelling aan maternale medicatie.

Ondanks de uitgesproken evidentie dat borstvoeding korte- en lange-termijn positieve effecten heeft m.b.t. chronische ziektes, cognitieve aandoeningen, kinder-morbiditeit en mortaliteit, geeft een groot deel van de Europese vrouwen geen borstvoeding. Gebrek aan veiligheidsinformatie over medicatie tijdens borstvoeding speelt hierin een sleutelrol. Vrouwen krijgen het advies om te stoppen met borstvoeding of om hun behandeling uit te stellen. Doel van dit project is de ontwikkeling van een niet-klinisch platform ter voorspelling van transfer van geneesmiddelen naar moedermelk. Hiertoe zullen eerst gekarakteriseerde in vitro modellen voor de bloed/melk barrière worden ontwikkeld en gevalideerd. Toepassing van deze in vitro modellen op modelgeneesmiddelen en extrapolatie van de bekomen in vitro data zal toelaten om nieuwe fysiologie-gebaseerde farmacokinetische (PBPK) modellen te ontwikkelen ter voorspelling van secretie van geneesmiddelen naar moedermelk. Nadien zullen deze PBPK modellen uitgebreid worden ter voorspelling van systemische blootstelling aan maternale medicatie van kinderen die borstvoeding krijgen. Na validatie zal goedkeuring door regelgevende autoriteiten worden gevraagd. De resultaten van dit project zullen leiden tot nieuwe mogelijkheden voor het wetenschappelijk onderbouwen van risico-inschattingen op vlak van medicatiegebruik door jonge moeders en hun kinderen. De gunstige implicaties op vlak van gezondheid en economie zijn nauwelijks te overschatten. 

Datum:3 sep 2019 →  Heden
Trefwoorden:in vitro, pharmacokinetics, in silico, breast milk, breastfeeding, breast milk exposure, neonatal systemic exposure
Disciplines:In vitro testen, Modellering en simulatie, Farmacokinetica
Project type:PhD project