< Terug naar vorige pagina

Project

Bezetting van de openbare ruimte in Kinshasa. De Kinois en de transmutatie van natte landbouwgronden in de Malebo Pool in Kingabwa.

De bezetting of toe-eigening van de publieke ruimte, vaak in strijd met officiële normen, veralgemeent zich in Congolese steden, vooral in Kinshasa waar het zich tegelijkertijd uit in problemen met betrekking tot land en de toegang tot land, en als milieuprobleem met betrekking tot de ecosystemen die het beïnvloedt, kortom een probleem op het vlak van stedelijke planning. Dit kan beschouwd worden als één van de huidige karakteristieken van urbanisering in de democratische republiek van Congo. De moeraslanden, van het noorden tot het zuiden, van het oosten tot het westen, en in het bijzonder die van de Malebo Pool in Kingabwa, ruimtes voorbehouden voor landbouwactiviteiten met het oog op de voorziening van tuinbouw- en visproducten voor stedelingen, worden daarbij niet gespaard. Dit brengt ons ertoe, door middel van een minutieuze wetenschappelijke analyse, een debat aan te gaan over de betekenis van de openbare ruimte, en de discrepanties tussen de officiële normen en de dagelijkse praktijk. Dit debat moet zich ook richten op de impact van de laatstgenoemde alsook zijn rationaliteit in een moderne stad in dit tijdperk van de mars richting duurzame steden, waar het behoud van de functies van bepaalde ruimtes essentieel is. Het doel hierbij is om de dynamiek van ruimtelijke toe-eigening, het gerelateerde denksysteem, en haar invloed in Kingabwa en Kinshasa te begrijpen, maar ook haar rationaliteit of irrationaliteit. Dit zal alleen maar mogelijk zijn met behulp van kwalitatieve onderzoekstechnieken zoals immersie, directe observatie, ongestructureerde interviews en semigestructureerde interviews, enzovoort. Het onderzoek zal zich onder het theoretische licht plaatsen van de literatuur omtrent de productie van land in publieke ruimtes in stedelijke omgevingen, met name in de moerasgebieden van Kinshasa en Afrika, door Filip De Boeck, An Ansoms, Inge Wagemakers, Michael Madison Walker en Jude Murison, de literatuur omtrent stedelijke duurzaamheid en rationaliteit door Max Weber en Julien Damon, en tenslotte, de literatuur omtrent de conceptualisering van het publieke en het private domein door Hannah Arendt.

Datum:22 aug 2019 →  22 aug 2023
Trefwoorden:occupation, public spaces, wetlands, urban sprawl, Kinois, system of thought, sustainable cities, rationality.
Disciplines:Stedelijke antropologie
Project type:PhD project