< Terug naar vorige pagina

Project

Schema en motorisch geheugen: Een multimodaal neurowetenschappelijk onderzoek

Elke dag zit vol met nieuwe ervaringen en nieuwe informatie die nieuwe herinneringen vormen. De snelheid waarmee we nieuwe kennis opdoen hangt af van wat we al weten: nieuwe informatie kan snel geleerd worden wanneer het gelijkaardig is aan al aanwezige kennis (i.e., een aangeleerd schema). Dit is de essentie van het “schema effect” in het geheugen, wat meerdere malen is aangetoond voor herinneringen aan feiten of gebeurtenissen (declaratieve geheugen), maar nog nauwelijks bestudeerd is in het motorische domein (i.e., motorische geheugen).

In dit project zal ik een multimodale benadering gebruiken waarin ik informatie van meerdere beeldvormende en neuromodulatie technieken zal integreren (elektroencephalografie, magnetische resonantie imaging, niet-invasieve hersenstimulatie) in een allesomvattend onderzoek naar de gedrags- en hersencorrelaten van het schema effect in het motorische geheugen.

Resultaten van dit onderzoek zullen tonen hoe het schema effect kan worden gebruikt voor het nastreven van sneller en beter leren, bijvoorbeeld om verouderings-gerelateerde achteruitgang tegen te gaan en om het herstel van motorische functie na hersenletsel te faciliteren.

Samenvattend gebruikt dit project een innovatieve en integratieve benadering om schema-gefaciliteerde verbeteringen van het motorische geheugen te onderzoeken met als doel het ontwikkelen van nieuwe methodes om motorische leer- en consolidatieprocessen te versnellen.

Datum:11 okt 2019 →  Heden
Trefwoorden:memory, consolidation, motor memory, cognitive schema
Disciplines:Cognitieve neurowetenschappen
Project type:PhD project