< Terug naar vorige pagina

Project

De effecten van muziek-gebaseerde bio-feedback systemen op cognitieve en motorische functies bij personen met Multiple Sclerosis (R-7243)

Background. Cognitieve en motorische dysfuncties komen vaak voor bij personen met MS, en worden meestal afzonderlijk gemeten en behandeld. Oefentherapie en revalidatie zijn effectieve benaderingen om deze symptomen te behandelen maar het is niet eenvoudig om een voldoende hoge dosis hiervan te geven. Muziekgebaseerde interventies hebben een impact op adaptieve hersenprocessen, en werden reeds toegepast bij personen met neurologische aandoeningen zoals CVA en de ziekte van Parkinson. Deze benaderingen zouden zeer zinvol kunnen zijn bij MS. Doelstellingen. Dit project wil de klinische indicaties voor muziekgebaseerde biofeedback systemen als therapeutisch middel onderzoeken bij de revalidatie van cognitieve en/of motorische dysfuncties bij pmMS. Specifiek wordt in dit project nagegaan of de bewegingskwaliteit tijdens stappen en perceptie van uitputting anders is tijdens muzieksynchronisatie, en of cognitieve functies zoals aandacht, informatieverwerkingssnelheid, werkgeheugen en executieve functies verbeterd kunnen worden door oefenen van muziek-syntaxes. Methode. Eerst word teen systematische literatuurstudie uitgevoerd naar de instant effecten van muziek op motorische en cognitieve functies bij personen met neurologische aandoeningen. Daarna worden twee experimentele studies uitgevoerd. Deze studies zullen de onmiddellijke effecten van muziek met verschillende syntaxes onderzoeken op het motorische stappen en cognitieve functioneren. Zowel sensorimotorische als cognitief-georienteerde technieken zullen worden toegepast tijdens muziekgebaseerde biofeedbacksystemen. Als derde wordt een interventiestudie voorzien waarbij effecten van 8 weken muziekgebaseerde therapie zal vergeleken worden met deze van gelijkaardige motorische en cognitieve training. Verwachte resultaten. We verwachten dat personen met MS in staat zijn om te synchroniseren met verschillende muziektempo's en daarbij zelfs een bewaarde tot verbeterde motorische kwaliteit zullen vertonen terwijl de ervaren vermoeidheid lager zal zijn. Er wordt ook een verbetering in de cognitieve functies verwacht tijdens het leren en reproduceren van muzikale syntaxes. Uiteindelijk verwachten we een trainingsprotocol te ontwikkelen met muziekgebaseerde biofeedback systemen dat aantoonbaar werkzaam is ter verbetering van motorische en cognitieve functies bij pmMS.
Datum:1 jan 2017 →  31 dec 2020
Trefwoorden:Musculoskeletaal onderzoek (humaan), Neuroplasticiteit (humaan)
Disciplines:Neurowetenschappen, Orthopedie, Biologische en fysiologische psychologie, Cognitieve wetenschappen en intelligente systemen, Ontwikkelingspsychologie en veroudering
Project type:Samenwerkingsproject