< Terug naar vorige pagina

Project

Maximaliseren van de voordelen en minimaliseren van schade: hoe individuele verschillen de effecten van mindfulness-meditatie beïnvloeden

Ondanks grote interindividuele verschillen in effectiviteit van Mindfulness-Based Interventions (MBIs), is het onbekend voor wie mindfulness gunstige effecten heeft, voor wie het schadelijk kan zijn, en waarom dit het geval is. Daarom, en gezien de toenemende populariteit van mindfulness, zijn gepersonaliseerde effecten van mindfulnessmeditatie niet alleen een zeer actueel onderwerp van wetenschappelijk onderzoek, maar ook een algemene zorg voor de volksgezondheid. Dit project wil onderzoeken hoe individuele verschillen een rol spelen in de uitkomsten van mindfulness meditatie aan de hand van twee doelstellingen. De eerste doelstelling is te onderzoeken hoe potentieel modererende factoren, waaronder repetitief negatief denken (RNT), traumasymptomen en een neiging tot dissociëren, het effect van mindfulness meditatie op mentale gezondheid en welzijn beïnvloeden. De tweede doelstelling is om te testen of subfacetten van mindfulness, waaronder opmerkzaamheid, niet-oordelen en decentering, het effect van mindfulness mediëren op mentale gezondheid en welzijn. Die doelstellingen zullen bereikt worden aan de hand van vijf studies: het repliceren van een eerdere studie die modererende effecten van mindfulness meditatie rapporteerde (studie 1), het uitvoeren van kwalitatieve interviews om te begrijpen hoe mediteerders meditatie-gerelateerde nadelige effecten inschatten (studie 2), het verzamelen van observationele kwantitatieve data van gemeenschaps-, subklinische en klinische steekproeven die een MBI volgen (studie 3), het uitvoeren van kwalitatieve interviews bij MBI deelnemers (studie 4), en het testen van effecten van een experimentele mindfulnessinterventie studie (studie 5).

Dit project heeft duidelijke implicaties. Op theoretisch niveau zullen de resultaten bijdragen aan een model over hoe mindfulness verandering beïnvloedt en ons informeren over hoe effecten van mindfulness variëren op basis van individuele verschillen. Op een praktisch niveau zal het project (tegen)indicaties van mindfulness identificeren, waardoor nadelige effecten kunnen voorkomen worden en de behandelingsdoeltreffendheid van MBI's verbeterd.

Datum:30 sep 2019 →  Heden
Trefwoorden:Mindfulness, Mediators, Moderators
Disciplines:Psychopathologie
Project type:PhD project