< Terug naar vorige pagina

Project

Uitkomst van de Ross operatie verbeteren

In de Ross operatie, wordt de zieke klep van de lichaamsslagader (aortaklep) vervangen door de patiënt zijn eigen longslagaderklep (pulmonalis klep), die optreedt als “autogreffe”. De pulmonalis wordt vervangen door een homogreffe van een overleden persoon. Het is de enige aortaklepvervanging die de levenskwaliteit en langetermijns overleving kan herstellen naar die van de gezonde bevolking. En dit zonder het risico van majeure bloeding, beroerte of vroegtijdige degeneratie die optreedt na gebruik van courante kleppen bij patiënten jonger dan 60 jaar.

Ondanks deze bewijslast, wordt de ingreep zelden verricht uit angst voor dilatatie van de pulmonalisklep. Milde dilatatie is onvermijdelijk omdat de klep van een lage-druk naar een hoge-druk milieu verplaatst wordt. Progressieve dilatatie kan een gevaarlijke heroperatie vereisen en is een onvermogen van de pulmonalisklep om zijn mechanische eigenschappen aan te passen. Deze dilatatie elimineren zal de duurzaamheid verder verbeteren en het gebruik van de ingreep verhogen.

In een diermodel zullen we de “mechano-biologische” adaptatie en het effect van externe versteviging bestuderen met als doel om deze adaptatie te verbeteren. De “autogreffe” wordt heden vaak verstevigd met rigide materialen. In een klinische studie zullen we een gepersonaliseerde versteviging ontwerpen met een zacht materiaal. We zullen ons ontwerp verder verbeteren door het hemodynamisch effect van versteviging na te gaan in een cardiovasculaire simulator.

Datum:1 aug 2018 →  31 okt 2023
Trefwoorden:Cardiac Surgery, Ross
Disciplines:Cardiale en vasculaire geneeskunde, Orthopedie, Heelkunde, Verpleegkunde
Project type:PhD project