< Terug naar vorige pagina

Project

THE ROLE OF THE ENDOTHELIUM IN CYSTIC FIBROSIS ASSOCIATED LIVER DISEASE

Mucoviscidose (CF) is een autosomale recessieve aandoening met een jaarlijks voorkomen van 1 op de 3000 geboortes in de Kaukasische populatie. CF is een multi-systemische ziekte die vooral de longen treft maar ook de pancreas, darmen, lever, vas deferens en zweetklieren. De ziekte wordt veroorzaakt door een verlies van functie van het cystic fibrosis transmembrane conductance regulator (CFTR) gen. Het CFTR gen codeert voor een chloorkanaal dat zich op de plasma membraan bevindt en een defect eiwit verhindert chloor transport. Mucoviscidose geassocieerde leverziekte (CFLD) is de derde meest voorkomende doodsoorzaak bij CF patiënten, na de longziekte en transplantatie gerelateerde complicaties, en ontwikkelt zich in ongeveer in 30% van de CF patiënten. De diagnose van CFLD is nog niet eenduidig gedefinieerd en bijkomstig is het tot op heden niet duidelijk waarom CF patiënten aan leverziekte lijden waardoor de ontwikkeling naar een behandeling moeizaam verloopt. 

Recent klinisch onderzoek van Witters et al. toonde aan dat endotheelcellen (ECs), de cellen die de binnenkant van de bloedvaten bedekken, van groot belang zijn in CFLD. Helaas zijn er maar een handvol studies gepubliceerd die de ECs beschrijven in CF. Daarom zal ik gen silencing, expressie profiling en functionele & metabole assays uitvoeren in in vitro, in vivo en ex vivo modellen om zo de rol van CFTR dysfunctie in ECs te bestuderen en zo hun rol in CF, en meer specifiek, in CFLD bloot te leggen.

Datum:1 dec 2017 →  24 nov 2021
Trefwoorden:Cystic Fibrosis, Endothelial, Liver, Lung, Cystic Fibrosis Liver Disease
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen
Project type:PhD project