< Terug naar vorige pagina

Project

Gebruik van mHealth om de glykemische controle te optimaliseren bij volwassenen met diabetes type 2 in omgevingen met lage inkomens

Kenia is een van de landen met een laag en gemiddeld inkomen in de wereld die te maken hebben met de overlappende lasten van ondervoeding. Dit fenomeen wordt gekenmerkt door het naast elkaar bestaan van ondervoeding, overgewicht en obesitas of dieetgerelateerde niet-overdraagbare ziekten bij individuen, huishoudens en populaties. Ondervoeding omvat tekorten aan micronutriënten, verspilling en verdoving. Positief is echter dat Kenia vooruitgang heeft geboekt bij het behalen van de wereldwijde voedingsdoelstellingen voor verspilling en verdoving . Er is echter gemeld dat Kenia hoge tekorten aan zink- en ijzermicronutriënten heeft, naar schatting respectievelijk 74,8% en 21,9% van de bevolking. Er wordt ook geschat dat ongeveer 0,52 miljoen volwassenen in de leeftijd van 20-79 jaar diabetes hebben, terwijl bijna 44,1% hiervan niet-gediagnosticeerde diabetes heeft (6). Dieetgedrag is in verband gebracht met de stijgende diabetes-trends in Kenia, waarbij 99,8% van de bevolking minder dan 5 porties fruit per dag consumeert. Ondanks de hoge prevalentie van diabetes in Kenia, zijn er weinig gegevens over voedingsgedrag en voedselomgevingen. Technieken voor gedragsverandering zijn in verband gebracht met klinisch significante verbeteringen van geglyceerd hemoglobine (HbA1C) bij mensen met diabetes mellitus. Deze studie heeft daarom tot doel het voedingsgedrag en de voedingsomgeving te optimaliseren om zink, ijzer en nuchtere glucose te verbeteren bij volwassenen met type 2 diabetes mellitus. Dit gebeurt in vier werkpakketten: i) verken het waargenomen voedingsgedrag en voedselomgeving door een kwalitatief beschrijvend onderzoek; ii) mobiele applicaties en pakketten over gezondheidsinformatie ontwikkelen voor gestructureerde en systematische applicatie in een interventionele gerandomiseerde gecontroleerde trial; iii) voer een gerandomiseerde gecontroleerde studie uit om dieetgedrag te optimaliseren via mobiele telefoontoepassingen en peer supportgroepen en iv) Stel vast hoe verschillende variabelen de resultaten van dieetgedrag beïnvloeden met behulp van bemiddelingsanalyse. Het is de bedoeling dat deze studie inzicht zal geven in strategieën en aanbevelingen voor gedragsverandering van voedingspatronen om de efficiëntie van patiëntenondersteuningsgroepen en innovatief gebruik van mobiele technologie voor mensen met diabetes mellitus in landen met een laag en gemiddeld inkomen te verbeteren.

Datum:18 nov 2019 →  8 nov 2023
Trefwoorden:Type 2 Diabetes Mellitus, Dietary behavior
Disciplines:Voeding in het kader van volksgezondheid
Project type:PhD project